TY vyber, kdo přežije | Stephan R. Meier | Recenze

- 13:17:00

Od přečtení knihy Blackout jsem dlouho nenarazila na podobnou fikci, která je zároveň děsivě realistická a donutí čtenářovu fantazii vykolejit z jeho vytvořené představy o budoucnosti. Stephan R. Meier věnoval několik let tvrdé práci, prostudoval spoustu článků a setkával se s lidmi, kteří mu vypomohli nejen svými technickými a vědeckými znalostmi. Výsledkem je dílo TY vyber, kdo přežije a čtenář se v něm dozví, jak to dopadne, když převezmou moc algoritmy...
Stephan R. Meier vsadil vše na er-formu, bohaté střídání časových rovin a boj dobra se zlem. Nejdůležitější a nejzajímavější část příběhu (bráno z mého pohledu) se odehrává v době, kdy je hlavnímu hrdinovi Starkovi šest let. Ovšem Stark není tím, na koho se v tomto časovém rozmezí autor zaměřuje. Meier zde čtenáře podrobně seznamuje se vším, co předcházelo vzniku světového ráje, nazývaného Eden, a už od prvotního popisování detailně vytvořeného moderního světa ho nenechá ani na chvilku oddechnout. Tempo objevujících se nových pojmů, technických dovedností umělé inteligence a "doposud" nepředstavitelného pohodlného životního stylu vybraných lidí, nabírá velmi vysokých otáček. Čtení této knihy vyžaduje maximální soustředění, vnímání technických prvků a zároveň porozumění a vžití se do jednotlivých lidských postav. Čtenář, který si nenechá nic uniknout, bude odměněn skvělým zážitkem.

"Protože VÝBĚR se nikdy nemůže stát diktátorem. VÝBĚR funguje docela jinak," prohodil Bill a hleděl na zem, aby se vyhnul Mitchovu pohledu.
(úryvek z knihy str. 181)

Stejně jako v mnoha jiných knihách, filmech, jsou zde i tzv. obyčejní lidé, kteří nedosahují požadovaných schopností, nutných pro dostání se do Edenu, a jsou VÝBĚREM ze dne na den odsouzeni k boji o přežití v chaotickém prostředí upadajících měst. Autor se zaměřil i na příběh Tylorovi matky a jejich dvou malých dětí, kteří jsou zrovna tak nuceny změnit svůj život. Společně s doposud neznámým podivínským sousedem putují do Kanady, kde chtějí naleznout útočiště u jeho sestry. Jak jejich cesta dopadne je později známo, ovšem kdyby bylo jejich několikaleté "dobrodružství" více rozebráno, nezlobila bych se, ba naopak. Podivnou dámu, která je známa vždy jen jako Tylorova matka, jsem si velmi oblíbila a určitě bych jí věnovala více prostoru.

"Co se to jen děje?" ptala se Tylorova matka.
"Zase rabují, říkal jsem to přece. Jako při každým výpadku. Byl sem předtím u benzinky u Orangewoodu. Hlásili to tam tlampačema. Potrvá to dýl, lidi mají zůstat doma. Blackout nebo tak něco. Benzin taky nebyl."
(úryvek z knihy str. 244)

Hlavní dějovou linii protkává i dospělý život Starka, který nezná nic jiného, než žít na samotném vrcholu společenského žebříčku v Edenu. Jako vysoce postavenému váženému muži se mu dostává toho nejlepšího života v ráji, má obrovská privilegia a téměř neomezené schopnosti. Ale stane se něco, s čím by nejspíš vůbec nepočítal, a sice mu vstoupí do života láska. Romantické scény a nadpozemský manželský život Meier do příběhu zařadil pouze stroze, ale čtenář tuto lidskou touhu, může brát jako jednu část klíče, který Starkovi otevře oči. Co je tou druhou důležitější částí? Nechte se překvapit, jelikož tato část, je zároveň i hlavní zápletkou celého příběhu...

Budoucnost, to bylo to, kolem čeho se u VÝBĚRU všechno točilo. To bylo to, pro co Rupert až do vyčerpání nasazoval všechnu svou lásku a všechno své umění. Zatímco tak před tímto zázračným strojem stál, zřetelně skrze fyzickou blízkost a v bezprostředním kontaktu se superpočítači budoucnosti pocítil, že pro něj existuje jen jedna věc, pro kterou se vyplatí žít, a to je VÝBĚR.
(úryvek z knihy str. 94)

Napínavý antiutopický thriller TY vyber, kdo přežije nezískává příliš vysoce kladného hodnocení. A já "vím" proč. Stephan R. Meier si dal neskutečně velkou práci, aby vytvořil moderní svět, který funguje na základě IT a jednoho složitě vypadajícího algoritmu. VÝBĚR rozhoduje o všem a jakmile se naplno spustí, není ho možné z lidského světa jen tak odstřihnout. Meier čtenáři předá do detailů vypracované dílo, které ho zaručeně ohromí a to nemusí být ani minimálně znalý v oboru - na konci knihy je totiž ještě navíc slovníček pojmů. Mně samotné se Eden zalíbil a čtení TY vyber, kdo přežije mě moc bavilo. Ovšem kniha má i svou negativní stranu, která vše, o čem jsem již psala, přebije a zničí. Psala jsem o okamžiku, kdy Stark otevře oči a má se tedy stát nějaký zvrat... Přesně od této chvíle se mi děj nelíbil, vše bylo uspěchané, jednoduše vyřešené, roky byly vyměněny za dny a o náhodná štěstí, která stálá při hlavních postavách, nebylo vůbec nouze. Jakoby už Meier nechtěl déle čekat a děj se co děj se rozhodl knihu ukončit a vydat. S ubývajícím počtem stránek, jsem zadoufala v otevřený konec, prozrazující, že přijde pokračování, ale bohužel...

I přesto TY vyber, kdo přežije ráda doporučím, protože je to příběh (tedy až na poslední část) velmi kvalitní a důmyslně propracovaný.

Anita

Anotace:
Muž prchá hustým lesem ve snaze skrýt se před blížícími se drony. Objevení znamená smrt. Jeho jméno je Spark. Až donedávna byl spořádaným občanem dokonalého světa Eden, který je řízen inteligentním algoritmem TEĎ. Spark měl všechno: zdraví, pravidelný sex, jídlo a smysluplnou práci. Ale pak zjistil, co stojí za smrtí jeho otce. Jak nebezpečná může být všemohoucnost současného světa. A žena, kterou miluje, zmizela - a ve světě mimo Eden nepřežiješ ani den. Spark se rozhodl bojovat. Za budoucnost světa a za lásku svého života.
Název: TY vyber, kdo přežije
Originální název: NOW: Du bestimmst, wer überlebt
Autor: Stephan R. Meier
Nejnovější vydání: Omega - 2017 (ČR)
Počet stránek: 448
Překlad: Jana Kellnerová
Vazba knihy: vázaná s přebalem
ISBN: 978-80-7390-631-3

Hodnocení na databázi knih: 63%

Velice děkuji Nakladatelství Omega ze poskytnutí recenzního výtisku. Pokud se chcete o knize dozvědět ještě více, nebo si jí rovnou pořídit, zavítejte na stránky Knihy Dobrovský.

Další oblíbené články

3 komentářů

  1. Pěkná recenze, kniha vypadá celkem děsivě, ale má vážně krásnou a na první pohled zajímavou obálku. :))

    OdpovědětVymazat
  2. Tak tato kniha mě vůbec neláká, ale souhlasím s Melorry, že recenze se Ti povedla a kniha má zajímavou obálku.

    OdpovědětVymazat

Jsem ráda, že jste si udělali čas na komentář. Děkuji.