V úkrytu | Liz Nugent | Recenze

- 8:24:00

Jsem opravdu zvědavá, jaké další thrillery v letošním roce budou tak skvělé jako žhavá novinka V úkrytu od Liz Nugent. Rozhodně to není autorčina prvotina, jelikož Liz má již se psaním bohaté zkušenosti. Možná proto je tato kniha tak skvěle napsána a laťku v tomto žánru pozdvihuje opravdu vysoko. 
Příběh je čtenáři podán jednoduchým nenásilným způsobem, přičemž si udržuje stále velkou míru napětí a nikde není prostor pro hluchá místa. Anotace láká na něco tajemného, co nemá být prozrazeno, jelikož si to musí každý čtenář najít sám. Miluji tyto krátké upoutávky, naopak se mi moc nelíbí, když je vše klíčové předpovězeno hned na zadních deskách knihy. Upřímně, popsat děj této knihy zabere pár vět. Je až úsměvné, jak se dá na základě jedné obyčejné myšlenky sepsat takové dílo. 

V úkrytu je rozděleno do tří chronologických částí, které vždy představují určitou dobu daného roku (1980, 1985 a 2016). Kapitoly pomocí ich-formy, vždy z pohledu důležité postavy, vyprávějí dokonalý příběh. Seznámíme se tak hned s několika protagonisty. Liz si s nimi po psychické i fyzické stránce dokonale pohrála. Všichni jsou jedineční, něčím originální, ale zároveň v nich můžeme vidět reálné osoby, které potkáváme v běžném životě. 


Obézní dospívající mladý muž, na něhož je vyvíjen gigantický mateřský a vlastnický nátlak...muž, hlava rodiny, která ovšem udělá vše, co mu jeho drahá žena poručí a splní jí každé přání, ať už by to mělo jakékoli následky...žena, matka, která se upnula na svého jediného syna a rozhodla se, že jí ho nikdo nikdy nevezme, šílená manipulátorka toužící po svém luxusu...sprostá holka, pocházející z běžné chudší rodiny, je mazaná, ráda pomůže, ale nikdy ne zadarmo...dívka z věřící rodiny, která hledá lásku a šťastný život...rodina truchlící nad ztrátou dcery, držící se naděje, že jejich holčička je určitě naživu...a bláznivé události, které nejen tyto postavy svedou z poklidných cest a zamotají je dohromady. 


Kniha se čte sama, stránky mizí před očima, postavy a děj se vyvíjejí, nic není zaseknuté na místě. Kladné body bych V úkrytu dala právě za akčnost, napětí, ač se to může jevit zvláštně. Rozhodně se najdou čtenáři, kteří budou toho názoru, že se v knize vlastně příliš nedělo. A přesně v tom je to kouzlo. Ono se celou dobu držíme jednoho místo, jen si občas odskočíme na maličký výlet. Bavíme se stále o jednom hlavním tématu, které je tak šílené a děsivé, že dává prostor pro další události a zápletky. Liz Nugent se zde předvedla a já jí moc fandím. Doufám, že se od ní dočkám dalších knih a budou stejně tak skvělé.


Pokud jste si položili otázku, za co bych dala body záporné, tak to bude za šok, který jsem utrpěla při čtení závěru knihy. Ten neuhodnete. Budete čekat vše možné, ale způsob, jakým příběh skončí, zaskočí každého. Nechápejte to špatně, protože závěr je dokonalý. Záporné body jsou jen z mého pohledu a jsou jen za to, jak bylo s mou oblíbenou postavou finálně naloženo. Chudák. 


V úkrytu si zaslouží plný počet bodů a spoustu nadšených zvědavých očí. Protože tohle jste ještě nečetli.


Anita

Anotace:
Lydia Fitzsimonsová žije v dokonalém domě se svým milujícím manželem a synem. K úplnému životu touží po jediné věci. A je přesvědčená, že jí to manžel sežene. To poslední, co čeká, je smrt zaviněná její chorobnou touhou. Nicméně ani mrtvé tělo Lydii nezastaví. Akorát ji to ještě více popožene - ať to stojí cokoliv. 
Název: V úkrytu
Originální název: Lying in wait
Autor: Liz Nugent
Nejnovější vydání: Omega - 2018 (ČR)
Počet stránek: 379
Překlad: Michaela Dvořáková
ISBN: 978-80-7390-815-7

Hodnocení na databázi knih: 80%
Hodnocení na čbdb: 90%

Velice děkuji nakladatelství Omega za poskytnutí recenzního výtisku. Pokud se chcete o knize dozvědět ještě více, nebo si ji rovnou pořídit, zavítejte na stránky Knihy Dobrovský

Další oblíbené články

1 komentářů

Jsem ráda, že jste si udělali čas na komentář. Děkuji.