Zabijáci | Jussi Adler Olsen | Recenze

- 2:30:00

"Ztratíme-li bohatství, neztratíme nic, ztratíme-li zdraví, o něco přijdeme, ztratíme-li charakter, ztratíme všechno."
(Billy Graham)

Carl Morck je zpět. Vyšetřovatel odložených případů, který se se svou kanceláří musel přestěhovat do suterénu, společně se svým věrným muslimským asistentem Asadem luští další hlavolam. Podaří se jim objasnit jeden z odložených případů v zaprášené zapomenuté složce i tentokrát? Proč se začnou věnovat zrovna této události? Otázky se hrnou, a aby se je podařilo zodpovědět je nutné nejprve vytáhnout všechny hluboko zatlučené kolíky a odkrýt tak všechna malá tajemství, jenž spojuje krutý osud spousty lidí.
Jussi Adler Olsen si se svými čtenáři rád hraje. Jak jinak by si mohl získat veškerou vaši pozornost již během několika stránek. Není možné najít si další oblíbenou knihu už podle první kapitoly? Je. Pokud vás zajímá, jak to tento báječný spisovatel dělá, začtěte se do dalšího případu pro Oddělení Q.

Jak již bylo řečeno Carlovi se poněkud zvláštním způsobem dostane do rukou další složka s nevyřešenou záhadou. Otázkou je, kdo zabil na chatě u jezera dva puberťáky, dvojčata, bratra a sestru. Carl ani Asad neotálejí a pouštějí se do vyšetřování. Netrvá dlouho a oběma je jasné, že tohle nebyla obyčejná vražda. Za tímhle zločinem je toho ukryto až příliš. Dokáží vůbec tito dva hrdinové vše rozlousknout?

Ať už to tehdy bylo jakkoli, všechny cesty vedou k žákům internátní školy. Dnes jsou to dospělí nehorázně bohatí lidé, veřejně známí a dost viditelní. Kolotoč se tedy otáčí kolem skupinky pěti chlapců a jedné dívky (nebo-li pěti mužů a jedné ženy). Jaká je minulost jejich vztahu a jaká je současná situace?
Ještě jako žáci se tato partička bavila hodně krutou zábavou. Místo běžným koníčkům se věnovali  mlácením a ponižováním kde koho. Na oběti jim nikdy nezáleželo, nebyla předem určená a nebylo jasné, jak to s ní skončí a co se jí vůbec stane. Jisté bylo jen to, že tato skupinka byla dost brutální a nebránila se vůbec ničemu. Proč by jim měly jejich zábavu kazit nějaké nastavené mantinely, když je mnohem jednoduší oběť uplatit a nebo umlčet navždy. Kolik neuzavřených případů a kolik nenahlášených ublížení na zdraví mají spolužáci na svědomí? A kolik toho ještě zatím vůbec nevíme?

Carl s Asadem nejsou jediná tajná očka, sledující okolní dění a čichající čerstvou stopu, která je dovede ke stopám již zašlým. Hrají hru se zbohatlíky, kteří se neštítí ani nakažené lišky. Dobrovolně si jí vypustí do lovné arény a neváhají podstoupit riziko svého zdraví, protože tu lišku chtějí ulovit tou nejlepší kuší, jenž je v Dánsku zakázaná a trvalo několik měsíců, než se jí podařilo po částech do Dánska propašovat. A proč se jejich skupinka rozdělila podle pohlaví a vede mezi sebou válku?

Druhý díl Oddělení Q ladně přeskakuje laťku nastavenou prvním dílem Žena v kleci. Olsen opět přináší jednu z nejlepších detektivních zápletek. Budu se opakovat jako v recenzi na právě první díl, ale i přesto, že je kniha poměrně silná, není v ní žádná kapitola, která by se dala vystřihnout a vynechat. On to prostě umí! Napíná, vysvětluje, odkrývá, postupuje a ani v jednom případě nenudí. Je jedno jestli Olsen zrovna popisuje malebnou okolní krajinu nebo brutální přepadení, tak jako tak budete hltat odstavce a čekat, co dalšího se objeví na druhé straně. 

"Čerstvou krev si člověk jen tak nesplete. Až teď si všiml, že teče po zdi v tenkých pramíncích. Jak jen si toho mohl nevšimnout? A co to mělo ksakru znamenat?"
(úryvek z knihy str. 128)

Anita

Anotace:
Na severu Dánska dojde k brutální vraždě; oběťmi jsou bratr a sestra. Policejní vyšetřování naznačuje, že mezi podezřelými je skupinka žáků místní internátní školy, kterou navštěvují děti nejbohatších Dánů. Jeden z žáku se po letech k činu skutečně dozná, je odsouzen a případ se zdá být vyřešen. Uplyne ovšem pár let a složka s případem přistane na stole komisaře Carla Morcka z oddělení Q, zabývajícího se odloženými případy zvláštní důležitosti. Zprvu má za to, že jde o nějaký omyl, ale brzy mu dojde, že něco je velmi špatně. Spolu se svým asistentem Asadem a novým členem oddělení, mladou prostořekou Rose, se pouštějí do pátrání, které je provede všemi patry společnosti: od toho největšího chudáka na hlavním nádraží až po muže na vrcholu společnosti. Lov začíná...
Název: Zabijáci
Autor: Jussi Adler Olsen
Nejnovější vydání: Host - 2012 (ČR)
Originální název: Fasandraeberne 
ISBN: 978-80-7294-632-7
Počet stránek: 432
Překlad: Kristina Václavů
Vazba knihy: brožovaná

Hodnocení na databázi knih: 85%
Hodnocení na ČBDB: 85%

Pokud vás zajímá můj názor a bližší pohled na první díl série Oddělení Q přečtěte si recenzi na Ženu v kleci, najdete ji -> zde.

Další oblíbené články

4 komentářů

  1. Jsem tak nadšená, že Tě ta série tak chytla a že tě baví! Ať se líbí i dál, budu se těšit na recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Už mám dočtený i Vzkaz v láhvi a zbývá mi jen smutně čekat než si pořídím zbylé díly. :D

      Vymazat
  2. Moc pěkná recenze :) Knihu neznám, ale vypadá vážně zajímavě, takže jí dám šanci :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě dej šanci celé sérii, doporučuji začít hezky od začátku, víc si tak oblíbíš hlavní postavy. :)

      Vymazat

Jsem ráda, že jste si udělali čas na komentář. Děkuji.