Šťastně až do smrti | Anna Ekberg | Recenze

- 11:17:00

Na knihách obdivuji nejen příběh, ale i jejich obálku. Nad vzhledem přebalu Šťastně až do smrti se musím neustále rozplývat, protože je nejen krásný, ale i naprosto výstižný. Na první pohled se každému ne vždy povede pochopit její význam, ale během čtení knihy je její poselství odkryto do těch nejmenších detailů. A přesně to platí u druhého díla dánského dua, píšícího pod pseudonymem Anna Ekberg.
Pokud stejně jako já nemáte příliš velkou důvěru pro knihy, které jsou označeny spojením "milostný thriller", tak věřte, že odmítnutím tohoto díla byste udělali obrovskou chybu. Šťastně až do smrti totiž ukrývá příběh, jehož psychologická a děsivě brutální režie nenechá žádného čtenáře v klidu. Rozhodně po knize nesahejte pouze za účelem prožití milostného trojúhelníku, nic zde totiž není ani maličko růžové. Myslíte si, že vás nic nepřekvapí, jenže co když hlavní postavy, vůbec nejsou takové, za jaké je máte? Anna Ekberg šokuje od začátku až do konce, jakmile si čtenář myslí, že už se nic šílenějšího stát nemůže, přijdou na řadu další události, které by ho nenapadly ani v těch nejdivočejších snech.

Báječný detektivní thriller psaný vzhůru nohama. I tak by se dala kniha jednoduše popsat. Šťastně až do smrti čtenáři nabídne hned dvě dějové linie, které se vzájemně střídají. Nečekejte, že vás toto přeskakování bude při čtení rušit nebo bude napnutý mozek zbytečně odrazovat od rozjetého představení. Vůbec ne, zde se totiž tyto naprosto rozdílné příběhy bravurně doplňují. Na jedné straně čtenář dostane zdánlivě jednoduchý úkol, a sice poprat se s milostným trojúhelníkem. Manželé Christian a Leonora spolu žijí přes dvacet let a najednou jim do života vstoupí Zenie, do které se Christian zamiluje až po uši. Leonora dost drastickým způsobem manželovu nevěru odhalí. A co teď? Sbalí mu kufry a bude žádat o rozvod? A jak se ke všemu postaví Christian, přizná svou nevěru? Ani náhodou, to by kniha Šťastně až do smrti nemohla být tak originální.

Druhým příběhem nás provází vysloužilý detektiv Holger a jeho dospělá dcera Josefina. Sedí spolu v kavárně a Holger se svému mladšímu potomkovi svěřuje s dost divným případem, který se mu nepodařilo objasnit, ale je přesvědčen o tom, kdo je oním brutálním vrahem. Jenže mu tehdy chyběly důkazy. Čtenář proto ví, že vrah je minimálně prozatím v bezpečí, společně s Holgerem postupně odkrývá záhady strašné vraždy a čím víc se blíží k vyvrcholení zápletky, tím víc se vystavuje dalším protiútokům. Anna Ekberg dokáže mozkové závity natolik zamotat, že si už nemůže být vůbec ničím jistý, bude se snažit odhadnou jednání a pocity zúčastněních postav, ale nikdy se mu to stoprocentně nepovede. Nad promyšleností a propracovaností jednotlivých povah jsem jen kroutila hlavou.

Co může být větším šokem než kniha Šťastně až do smrti? Dlouho budu hledat konkurenta, se kterým by se toto dílo mohlo porovnat. Nenapadá mě žádná kniha, která bych mohla doporučit jako "podobnou". Zároveň se stydím, že jsem ještě nečetla první knihu této dánské dvojice Ztracená, něco mi totiž našeptává, že to bude také parádní jízda.

Anita

Anotace:
Dánský milostný thriller od autorského dua bestselleru Ztracená, píšící pod pseudonymem Anna Ekberg. 
Napínavý thriller o úkladné, dokonale naplánované vraždě. Dramatický příběh o majetnictví ve vztahu, o vášni, sexu a tajemstvích druhých. Pravdivá sonda do manželství, kde je i přes vnější dojem vše nakřivo.
Christian a Leonora. Manželé kolem padesátky, přes dvacet let spolu. Měli by být šťastní. Mají všechno: peníze, krásný dům i společenské postavení. Zákeřná nemoc jejich osmnáctiletého syna, která je stála spoustu sil, je konečně na ústupu a před nimi se otevírá světlá budoucnost. Nebo snad ne? Jednou v noci Christian dostává SMS, a když odmítne Leonoře zprávu ukázat, vzbudí v ní podezření.
Na Christianově pracovním večírku se její podezření potvrdí. Leonora přistihne manžela při sexu s kolegyní, mladou architektkou Zenií. Později Christiana konfrontuje, ten však zapírá, je ale rozhodnutý ji opustit. Leonora se s tím nechce smířit, vydírá Christiana kvůli finančnímu podvodu. Christian s ní musí zůstat. 
V bezvýchodné situaci se Christian rozhodne, že se jí musí zbavit. Počká si na Leonoru ve firemní dodávce na silnici v lese, kam Leonora chodí běhat, a srazí ji. Vrátí se domů, nalije si drink a v tom se objeví Leonora. Co vlastně udělal?
Název: Šťastně až do smrti
Originální název: Kaerlighed for voksne
Autor: Anna Ekberg
Nejnovější vydání: Metafora - 2018 (ČR)
Počet stránek: 368
Překlad: Michaela Weberová
ISBN: 978-80-7359-542-5

Hodnocení na databázi knih: 73%

Velice děkuji Metafoře ze poskytnutí recenzního výtisku. Pokud se chcete o knize dozvědět ještě více, nebo si jí rovnou pořídit, můžete to udělat tady.

Další oblíbené články

4 komentářů

  1. O knize jsem ještě neslyšela. Na první pohled mě kniha nezaujala, ale po bližším prozkoumání... páni. Píšu si na seznam. :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě si knihu přečti, budu jí teď všude doporučovat, protože si to opravdu zaslouží. :D

      A zítra zde vyjde článek se soutěží právě o dva výtisky Šťastně až do smrti, takže pokud se Ti kniha nechce kupovat, budu ráda, když se soutěže zúčastníš. :)

      Vymazat
  2. Takže je opravdu skvělá? Na podobnou recenzi jsem čekala, díky moc. Obálka mě hodně zaujala, ale spojení "milostný thriller" spíše odradila. Takže jsem ráda, že nejsem sama, koho tohle celkem odrazuje. A děkuji za pozitivní recenzi, která mě opravdu navnadila ke koupi!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě nalákala hodně anotace, pořád jsem přemýšlela, jestli do toho mám jít nebo ne, nemohla jsem se ani rozhodnout podle knihy Ztracená, protože jsem jí ještě nečetla. Ale jsem moc ráda, že jsem měla tu čest Šťastně až do smrti si přečíst, je to fakt pecka. :)

      Vymazat

Jsem ráda, že jste si udělali čas na komentář. Děkuji.