Medová smrt | Hanni Münzer | Recenze

- 5:00:00

"Mou největší chybou bylo, že jsem Hitlerovi vzala zbraň. Měla jsem ho nechat se zabít!" 
(Helene Hanfstaengl 1959)
Jste mladá, krásná, šťastná dívka jménem Felicity jdoucí si za svým celoživotním snem. Po té, co se záchranná mise Doctors for the World, které se chcete zúčastnit a chce být její součástí, přiblíží na dosah vaší ruky, byste určitě nečekali, že se vše, co jste dosud budovali, prožívali a považovali za součást vašeho "běžného" života změní z minuty na minutu. Jak moc zasáhne a převrátí osud vaší rodiny náhlá smrt babičky Marii?
Přemýšleli jste někdy o tom, jací byli vaši rodiče nebo prarodiče ve vašem věku? Nebo dokonce znáte jejich příběh? A je ten příběh pravdivý?

Medová smrt nám otevře dveře do několika generací jedné neobyčejné rodiny. Felicity udělá velké rozhodnutí, rozchází se svým téměř snoubencem Richardem a chystá se odletět do Kábulu, na již zmíněnou akci. S čím Felicity nepočítala je náhlé zmizení své matky Marthy, která ji nepřijela odvézt na letiště. Martha je bývalá řádová sestra, není tedy divu, že má příležitostné choutky držet se evangelických svátků. Felicity a její otec i přes to v klidu rozhodně nezůstanou a nezvěstnou Marthu se snaží vypátrat. Podaří se jim zjistit, že Martha odletěla do Říma. Proč do Říma?

Felicity ani minutku neváhá, rodina je na prvním místě, a tak místo cesty do Kábulu naplánuje cestu do Říma za svou matkou. Zjišťuje, že Martha odcestovala okamžitě, co se jí do rukou dostaly spisy a vzpomínky její babičky Elisabeth (prababičky Felicity). Po té, co se matka s dcerou v Itálii najdou, se pouští do překladu Elisabethiných hebrejských spisů. Co jim odhalí?

Příběh nás vezme zpět na samotný začátek dvacátého století a provede nás celou svou první polovinou. V některých letech se zastavíme na krátkou přestávku, jiná léta přeskočíme mávnutím proutku. Kde se ale zdržíme nejdéle bude stanice druhé světové války. Však přeci všichni víme, kdo byl Adolf Hitler. Kniha nás vtáhne do detailnějšího prostředí té nejvyšší německé smetánky. Žádné špinavé děti, chudé rodiny a hladovějící rodiče. My budeme číst o něčem ještě mnohem horším. Postupně se budeme dozvídat pravdu o prababičce Elisabeth, kterou uvidíme jako mladou ženu s dokonalým hlasem operní pěvkyně. A jaký budou mít život její děti Deborah Maria a Wolfgang? Co se stalo s jejich otcem? Proč nevyšel jejich plán, který byl tak dokonale připraven? Jak si mladá "vdova" Elisabeth povede?

Co byste byli ochotni udělat pro záchranu své rodiny? Dokázali byste překousnout cokoli a vzdát se i svého těla, které necháte k potěšení jednomu z nejvyšších nacistů? I přesto, že ten člověk je váš nevlastní otec?

Musím přiznat, že jsem se na příběh podle anotace moc těšila. Mám ráda příběhy, odehrávající se právě v době druhé světové války. Zdá se, že i když jich přečtete nespočet, pořád vás něco nového překvapí. Ať už o těch hrůzách budete číst cokoli, stejně vám pokaždé vyskočí husí kůže. Bylo to cílem i této knihy?

Musí být tvrdé myslet si o své matce, že není zrovna podle tabulek a že se k vám nechová, tak jak by se očekávalo, ale když si přečtete román, který sepsala o svém životě a poznáte pravdu....která vás natolik zaskočí, že si nebude jisti, kdo ve vašem vztahu byl ten horší. Horší nebyl nikdo. Medová smrt nám přináší osudy čtyř žen, statečných bojovnic, jdoucími za světlem ve svých temných dobách...
"Věděl, že dnes na tomto místě zemřela pravda."
A pro závěrečné hodnocení bych chtěla dodat, že si mě kniha omotala kolem prstu, jsem nadšená, že jsem si jí mohla přečíst a mohu jí vlastnit. Kdo by jí nechtěl pro svůj příběh a krásný přebal? A hlavně, sama autorka nás nechtěla napínat a už teď je jasné, že budu jen čekat a vyhlížet pokračování, které již vyšlo, bohužel zatím ne v českém jazyce. (Ach jo.)

Anita


Anotace:
Věnováno ženám odboje za druhé světové války. Byly to hrdinky. "Mou největší chybou bylo, že jsem Hitlerovi vzala zbraň. Měla jsem ho nechat se zabít!" Helene Hanfstaengl 1959
Jak daleko zajde matka, aby zachránila své děti? Jak daleko zajde dcera, aby pomstila svého otce? Jak může hluboká a všestravující láska léčit staré rány? Když mladá Felicity pátrá po své matce, odhalí mučivé tajemství historie své rodiny. Její pátrání jí vede zpátky do nejtemnější kapitoly německé historie k dramatickému osudu její prababičky Elizabeth a její dcery Deborah. Proplétá se pavučinou lásky, viny a smíření obou žen, která vrhla stín i na vlastní život Felicity.
Název: Medová smrt
Autor: Hanni Münzer
Nejnovější vydání: Omega - 2017 (ČR)
Originální název: Honigtot
ISBN: 978-80-7390-431-9
Počet stránek: 480
Překlad: Dita Sutterová
Vazba knihy: brožovaná s přebalem

Hodnocení na databázi knih: 83%
Hodnocení na ČBDB: 89%

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Omega. A pokud jste se rozhodli, že si knihu pořídíte můžete to udělat zde.

Další oblíbené články

6 komentářů

  1. Tak to ráda slyším, že se Ti kniha tak líbila... Přemýšlela jsem o ní, a Tvoje recenze mě utvrdila v tom, že si ji pořídím. Díky moc :) A máš naprostou pravdu, že z této doby může člověk přečíst příběhů nekonečně mnoho, a stejně ho každý překvapí a dostane - znovu a znovu. Měj se krásně! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem ráda, že jsem Tě navnadila, určitě nebudeš litovat. :)
      Podle knihy se má prý natočit seriál, takže už vím, na co budu koukat a těším se na něj. :D

      Vymazat
  2. Skvělá recenze! Téma válek jsem dlouho obcházela a přehlížela, ale teď jsem jim nakloněna a tato kniha bude určitě skvělá. Určitě se dovím něco nového a těším se, až ji otevřu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. :)
      Kdybys narazila na nějakou podobnou a zalíbila se Ti, určitě dej vědět. :)
      (Samozřejmě to platí i pro ostatní. :D)

      Vymazat
  3. Moc povedená recenze, zdá se, že si přece jenom tuto knihu na seznam připíšu. Děkuji Ti :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jéé, tak to jsem moc potěšená, že se recenze všem líbí. :)

      Vymazat

Jsem ráda, že jste si udělali čas na komentář. Děkuji.