Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel | Jonas Jonasson | Recenze

- 6:00:00

"Všechno je tak, jak je a bude tak, jak bude."

Myslíte si, že po sfouknutí sta svíček na narozeninovém dortu je jediným nadcházejícím dobrodružstvím trefit se do domácích papučí oběma nohama naráz? Nebo co vyjít schody ze zahrady na terasu bez oddychové přestávky na každém třetím schodu? Čeká vás vůbec ještě nějaké dobrodružství? Jestli si nedovedete představit stoletého staříka s velkým kradeným kufrem na honbě za neurčitým cílem po švédských nástrahách, prchajícího před gangem "Never again", jehož členové jsou profesionální kriminálníci s mladými kostmi a nebojí se ušpinit si ruce, pusťte se do tohoto příběhu. Už jen samotný fakt, že stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel, dokázal sám překonat obrovskou překážku. Samotné okno.
Tato autorova prvotina mi svým černým humorem a absurdními scénkami připomíná (upozorňuji, že vzdáleně) příběh Forresta Gumpa. Zde máme sympatického "dědu" s velmi příjemným smyslem pro humor. Stařík má své myšlenkové pochody v naprostém pořádku a jeho triumfální hlášky zaženou či usadí nejednoho nepřítele. Stařík se s ničím a nikým nepáře a co by mu asi tak mohlo hrozit, vždyť je mu už sto let? Nemá tak nárok na pořádnou zábavu a nějaké to malé rozšoupnutí? Po pečlivém uvážení se rozhodne, že má a tak ve svých tretkách pláchne z pečovatelského domu, kde se každou chvíli bude konat narozeninová oslava. Ovšem oslavenec je už na útěku.

Alan, tak se náš užitečný občan jmenuje, má jednu smutnou vlastnost. Občas se mu do cesty připletou lidi nebo okamžiky, které se objeví zrovna v onu nešťastnou chvíli. A tak se stane, že si jednoho krásného dne vyhodí do vzduchu vlastní barák, úsměvné? A co když se mu to stane o pár let později znovu? Stařík má i další pozitivní schopnosti bez nichž by jeho příběh nebyl tak originální. Ať se stane cokoli, Alan se řídí heslem "všechno je tak, jak je a bude tak, jak bude".

Celoživotní příběh chlapíka jménem Alan, je v knize rozdělen do dvou časových rovin. Jedna začíná dnem dovršení sta let a následným útěkem, resp. cestou za dobrodružstvím. Druhá linie odstartuje to, bez čeho by náš Alan vůbec neexistoval. Jakmile se Alan narodí a začne růst, dostává se do absurdních situací, se svým životem si nakládá, jak zrovna uzná za vhodné a zdá se, že ho nic nepřekvapí. Mládenec má ale velké štěstí (neštěstí v tom, že si zničí střechu nad hlavou), díky kterému se vypraví do světa a zažije to, co nikdo nikdy nezažil...

Číst knihu o staříkovi, který za svých čiperných let procestoval a probádal celý svět, není nic neobvyklého. Jonas příběh vyšperkoval takovým způsobem, že se nesčetněkrát přistihnete, jak se u knihy nahlas smějete, klepete si na čelo a už vůbec si netroufáte odhadnout co bude následovat. Alana si zamilujete a váš život se díky němu bude zdát nudný...

Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel má jasné cenné místo v mé knihovně a je to jedna z mála knih, která při opakovaném čtení určitě neomrzí.

Anita


Anotace:
V den, kdy se mají v přítomnosti různých hodnostářů slavit jeho sté narozeniny, vyleze Alan Karlsson z okna domova důchodců, a jak praví název knihy, zmizí. Zatímco je po něm vyhlášené pátrání, dostane se jako slepý k houslím ke kufru plnému peněz, takže ho začnou honit jak zloději, kterým ho "ukradl", tak policisté. On se ovšem se svými pronásledovateli postupně spřátelí, takže vše dopadne úplně jinak, než čtenář očekává. Druhá dějová rovina mapuje Alanovy předešlé osudy, a tudíž i celé dějiny Švédska, Evropy a světa v průběhu dvacátého století. jakkoli je totiž Alan člověk veskrze apolitický, během svého úctyhodně dlouhého života se setkal snad se všemi významnými politiky - od Harryho Trumana, přes Mao Ce-tunga, Churchilla i Stalina, de Gaulla až po Kim Ir-sena - a navíc bezděčně ovlivnil významné historické události (např. sestrojení atomové bomy). Jak je patrno, má přímo cimrmanovské rysy. Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel je kniha duchaplná, inteligentní a také velmi vtipná a zábavná.

Název: Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel
Originální název: Hundraäringen som klev ut genom fönstret och försvan
Autor: Jonas Jonasson
Nejnovější vydání: Panteon - 2012 (ČR)
ISBN: 978-80-87697-00-9
Počet stránek: 400
Překlad: Zbyněk Černík
Vazba knihy: vázaná s přebalem

Hodnocení na databázi knih: 83%
Hodnocení na ČBDB: 84%

Další oblíbené články

6 komentářů

  1. Stařík byl skvělý, ale další čtení - konkrétně Analfabetka - od Jonassona už mě tolik nenadchlo, přišlo mi, že tak nějak vykrádá sám sebe. Ke čtení poslední knihy zatím sbírám odvahu, tak třeba někdy. Jsem moc ráda, že sis Staříka užila! :) Měj se pěkně :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dost často slýchávám, že se někomu líbil jen Stařík nebo jen Analfabetka, podle toho, kterou knihu četli jako první. Ta druhá už byla ohraná a nezajímavá. O víkendu jsem dolouskala Analfabetku a...trošku s tím musím souhlasit. :)

      Vymazat
  2. Ja mam Starika v audio a priznam se ze jsem ho nedoposlouchala :( nevim asi mi nesedl hlas ale desne me to votravovalo. Kazdopadne docela rada si ho nekdy prectu, treba me to chytne vic.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem zase viděla film a ten mi taky moc nesedl, třeba se Ti kniha zalíbí. :)
      U audioknih je pravda, že hodně záleží na tom, kdo knihu "předčítá", nějaké hlasy mi vadí hodně. :D

      Vymazat
  3. První pokus mě neoslovil, ale dostala jsem komplet od bratra a já to chci prostě přečíst :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem zase zvědavá na Zabijáka, ale prý je to nic moc. Tak váhám, jestli si ho mám pořídit nebo ne. :D

      Vymazat

Jsem ráda, že jste si udělali čas na komentář. Děkuji.