Lesní lišky a další znepokojivé příběhy | antologie | Recenze

- 6:00:00

Lesní lišky jsem si vykreslila jako mýtické postavy mající nadpřirozené schopnosti a žijící v temném černém lese s hlubokou studánkou. I taková česká liška s křídly by má očekávání jakžtakž uspokojila. Tahle tenká knížečka s krásným obalem (tím myslím pevné desky, ne ten papírový přebal, protože ten je, co si budeme nalhávat, ošklivý) skrývá kouzel mnohem víc...

"Od rodného domova mnoho světelných let, naše hvězdná spirála nás dělí." 
Teemu Manninen

Podoby finského podivna od bravurní směsky finských autorů si můžete vychutnat v nadílce sedmi krátkých či dlouhých příběhů. Příjemná atmosféra přetrvá i po týdnu večerního čtení a přemýšlení nad jednotlivými myšlenkami a schopnostmi hlavních hrdinů. 
Pro další rozjímání si můžete přečíst pár odstavců o jednotlivých autorech, už toto samotné je dobrodružné.

Musím konstatovat, že při čtení první povídky "Transit" jsem se bavila, ale zároveň jsem si nebyla jistá, jestli jsem si nekoupila špatnou knihu a jen jsem si jí s Lesními liškami nespletla. Ne, nespletla. Lesní lišky dorazili, jen s mírným zpožděním. 
Už jsem se nejspíš pochlubila, že nemám ráda procentuální hodnocení knih, jelikož bych po přečtení jedné musela změnit hodnocení několika předchozím. U téhle knížky můžu udělat výjimku, jelikož se nejedná o jeden klasický zamotaný děj, ale sedm různých, možná i úplně odlišných, vyprávění. A řeknu vám, že i přes to natěšení a velké ovace, které jsou všude ke čtení, jsem moc spokojená nebyla...

Možná jsem jen čekala od Lišek něco málo víc nebo něco v úplně jiné cenové kategorii. Ze sedmi povídek se mi líbily pouze čtyři. Je to samozřejmě víc jak polovina, ale i přesto se mi to zdá málo. Některé povídky jsem třeba jen nepochopila nebo mi nesedly... Bohužel. Rozdělila bych tak knihu na další dvě knihy a přidala jiné a další příběhy. Nebo znáte někoho (nebo jste ten někdo), komu se líbily úplně všechny stránky? 

I tak Lišky doporučuji všem, kteří mají rádi fantasy, nejsou pro dlouhé čtení a stačí jim pár listů za večer. Pro ty je toto dílo jako stvořené. 

Anita


Anotace:
Lesní lišky a další znepokojivé příběhy jsou malou antologií finské fantastické literatury, která začívá v poslední době období hojnosti a úspěšně proniká i za hranice země svého vzniku. Bývá často označována termínem suomikumma či Finnish Weird - "finské podivno", jejž poprvé použila nejvýznamnější představitelka tohoto literárního proudu Johanna Sinisalo. Mnohoznačnost spojená s takovým pojmenováním není náhodná: pro "finské podivno" je typické míšení různých žánrů a název se opírá i o národní literární tradici. Množství magických prvků najdeme už v Kalevale a stále živé jsou inspirace finskou či baltsko-severskou lidovou slovesností, zaklínadly i příběhy o přírodních živlech, dravých šelmách, mystikou předených bažinách a "křížencích" lidí a zvířat. Druhým inspiračním zdrojem finské fantastiky je pak magický realismus a surreálné vnímání světa. Všechny tyto ingredience dodávají "finskému podivnu" specifický charakter a obdařují je mocí proměňovat příběhy vycházející ze zdánlivě známé a všední reality v příběhu značně znepokojivé.
Název: Lesní lišky a další znepokojivé příběhy
Nejnovější vydání: Pistorius & Olšanská - 2016 (ČR)
ISBN: 978-80-8785-583-6
Počet stránek: 128
Vazba knihy: brožovaná s přebalem

Hodnocení na databázi knih: 76%
Hodnocení na ČBDB: 76%

Další oblíbené články

8 komentářů

  1. Jééé, na Lesní lišky se moc těším. Neznám nikoho, komu by se líbily v jakékoliv povídkové knize všechny povídky, takže tvé výhrady jsou v pořádku. Ne všechny musí sednout. Přesto jsi mě neodradila a ráda si je přečtu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To by mě mrzelo, kdybych Tě od nich odradila. :) Hezké čtení přeji. :)

      Vymazat
  2. Já se na ně tak nějak pořád chystám a zase ne. Čtu spíše rozpačité či výslovně negativní reakce a přeci mě na nich něco láká. A myslím, že by bylo s podivem, kdyby se ti v některé povídkové sbírce líbily všechny povídky - to se mi naposled stalo u Co nám oheň vzal a je to opravdu jedno z mála děl, kde se to povedlo :)
    Měj se krásně

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také jsem si je i přes negativní recenze musela přečíst. Doporučuji udělat to samé. :)

      Vymazat
  3. Lesní lišky jsem si zrovna minulý týden pořídila a strašně se na ně těším, i přes to, že jsem na ně žádné extra velké ovace neslyšela :) A mají opravdu povedenou obálku :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem zvědavá, jaký na ně budeš mít názor. :)

      Vymazat
  4. Knihu jsem si koupila minulý měsíc se čtyřmi důvody: liška (překvapivě), hezký přebal (lehce snobské, ale pravdivé), magický realismus v anotaci (stále hledám dalšího Tyrkysového orla) a... 25% sleva na vše v Neoluxoru na Chodově. Jinak bych asi do antologie (o které navíc nic nevím) nešla - jak jsi psala, není moc pravděpodobné, že by se mi líbily všechny povídky. Doufám, že se mi jich bude líbit víc než polovina a nebo bude těch pár naprosto jedinečných. ^.~

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě se Ti bude líbit povídka s liškou, tím jsem si jistá.
      Tak hezké čtení. :)

      Vymazat

Jsem ráda, že jste si udělali čas na komentář. Děkuji.