Farma | Tom Rob Smith | Recenze

- 16:27:00

Kdysi dávno jsem od Toma přečetla Dítě číslo 44, byla a stále je to knížka, při které mi naskakovala husí kůže a teplota mého těla se točila stejně rychle jako jedním dechem přečtené stránky. Žádná jiná si už takhle nedokáže upoutat mou pozornost, říkala jsem si. Pche. Uběhlo sedm let a...
...do rukou se mi dostala Farma. Mám-li být upřímná musím přiznat, že to bylo dílem mé prokrastinace během zkouškového období. Dalším přiznáním, za které se opravdu stydím, je můj prvotní vztah ke knize. Ano prvotní, protože po přečtení se můj vztah výrazně změnil. Ani nevím, proč se mi do ruky dostala právě ona a ne nějaká jiná kniha, možná to způsobilo uspořádání v už tak přetékající knihovně, její obálka nebo jen náhoda. Každopádně se ke mně tenhle úžasný příběh dostal. 
Představte si, že stejně jako Daniel, sedíte v pohodlí svého domova, máte své vlastní plány, problémy,... a v tom vám zazvoní telefon. Volá vám táta, který během několika krátkých vět udělá ze své manželky blázna. Jako každé milující dítě by vás to určitě vykolejilo, tudíž byste se zachovali stejně jako Daniel a okamžitě se rozhodli pro cestu přes půl Evropy za vašimi rodiči. S narychlo zabalenými věcmi vyrážíte na letiště. Kouknete na mobil. Máma volá. Okamžitě na vás vyhrkne opačná tvrzení táty. Táta lže. Co teď?

Ať už jsem toho přečetla hromadu, na takový začátek napínavého příběhu jsem ještě nenarazila. Čekala jsem jednoduchou zápletku, mající snadné vysvětlení hned na dvacáté možná dvacáté třetí straně. Chyba. Farmu jsem přečetla během jednoho odpoledne, nedalo se odtrhnout od kapitol a dělat, jakože to stačilo, dočtu to zítra, přeci si "něco" nechám i na potom. Ano, začátek určitě nebyl moc poutavý, abych si nechala vychladnout čaj a neukusovala u něho bábovku, ale po přečtení první čtvrtiny se louskání stránek nedalo přerušit, ničím. Hltala jsem příběh, matčino tvrzení zavánělo paranoiou, ale já jí i přesto věřila. Z táty má představivost udělala záporáka a kruťase, který jí určitě ubližuje a proč teda trvá tak dlouho, než na to Daniel konečně přijde. A že objasnění oné zápletky trvalo sakra dlouho. 

Farma je poutavá, čtivá, krásně napsaná. Při popisu švédské krajiny, sněhu a samoty, jsem i přes letošní srpnová vedra cítila chlad, zimu a ticho. Jak už to u báječných knih bývá, každá informace a zápletka má svůj význam a důvod, proč je zrovna v tomto odstavci a ne někde jinde. Možná se vám Farma bude zdát přitažená za vlasy, ale rozhodně čtěte dál, ty poslední stránky stojí za to. Mezi posledními řádky se mě zmocnil šok, opravdu incest? Opravdu je tohle klíč všeho nebo je tam něco víc...
...mrzí mě, že jakmile zápletka vyplouvala na povrch a já četla s otevřenou pusou, musela jsem jí zase rychle zavřít, písmenka docházela a blížil se rychlý konec. Tak tady to máte, tohle je ono, proto to tu čteš celý den a přemýšlíš, co z toho vyleze. A že toho vylezlo. Tome, klidně si mohl Farmě ještě přidat na tloušťce a neuseknout jí jako to dřevo, bez kterého by Švédsko nebylo Švédskem..

K tvorbě T.R.Smitha se určitě někdy vrátím, moc dobře vím, že jsem Farmu nečetla naposled. Tímto uzavírám jednu z mnoha kapitol a sami posuďte, jestli si Farma zaslouží místo ve vaší knihovně. 

Anita

Anotace:
Autor celosvětového a oceňovaného bestselleru Dítě číslo 44 se tentokrát ponořil do temných vod rodinného psychothrilleru. Daniel je přesvědčen, že jeho rodiče si po odchodu z Londýna užívají klidný důchod na odlehlé farmě v matčině rodném Švédsku. A pak mu jednoho dne zatelefonuje otec. "Volám kvůli matce...Není v pořádku...Fantazíruje - vidí hrozné, hrozné věci." Daniel si okamžitě zarezervuje letenku do Švédska, když vtom má další hovor. "Tvůj otec s tebou už určitě mluvil", ozve se matčin hlas. "Všechno, co ti ten člověk řekl, je lež...Počkej na mě na Heathrow..." Daniel je zničehonic nucen rozhodnout se, komu věřit. Matčino tvrzení o děsivém zločinu, o spiknutí, na němž se podílí i jeho otec? Otcově přesvědčení o matčině duševní nemoci? Klíčem je příběh plný znepokojivých detailů a hlubokých tajemství z minulosti - navíc Daniel skrývá jedno čerstvé, současné tajemství...
Název: Farma
Originální název: The Farm
Autor: Tom Rob Smith
Nejnovější vydání: Knižní klub - 2016 (ČR)
ISBN: 80-242-5223-0
Počet stránek: 320
Překlad: Drahomíra Michnová
Vazba knihy: vázaná s přebalem

Hodnocení na databázi knih: 77%
Hodnocení na ČBDB: 75%

Další oblíbené články

4 komentářů

  1. Skvělá recenze :) Farmu si chci už delší dobu přečíst, ale ještě nějak nebyl čas... Mám moc ráda knížky z prostředí Švédska, Norska a celkově severských zemí :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na Farmu si doporučuji vzít den volna, určitě Tě nenechá ničím vyrušit. :)
      Děkuji za pochvalu. :)

      Vymazat
  2. Super recenze! Farma vypadá opravdu zajímavě, že bych po ní možná i sáhla :)

    OdpovědětVymazat

Jsem ráda, že jste si udělali čas na komentář. Děkuji.