Schrödingerova velryba | Andrew Crumey | Recenze

- 7:00:00

Myslela jsem si, že není možné napsat příběh, který by neměl hlavního hrdinu, vždy je totiž nějaký nejhlavnější...příběh, který se nemůže odehrávat ve všech časoprostorech najednou...příběh, který nutí čtenáře přemýšlet nad každou řádkou...příběh, který může být čtivý a zábavný, i když jsou v něm obsažena kvanta fyziky...příběh, jehož myšlenka se zdá být složitá, přitom je postavena na strašně jednoduchém nápadu...příběh, který do čtenáře dostane tolik užitečných informací, a to nenásilně!
Ten příběh existuje. Jmenuje se Schrödingerova velryba. Kniha, vyžaduje pozornost, soustředění a čas, není vhodná na čtení v metru, na lavičce v rušném parku nebo ve škole pod lavicí. Potřebuje se čtenáře zmocnit a ovládnout jeho myšlení, chce si s ním hrát, ukázat mu, že nic není nemožné. Takhle kniha totiž rozdává jednu kartu za druhou a Vy s otevřenou pusou, upřeným pohledem a nastraženým sluchem čtete a čtete. Zapínáte všechny smysly...jako by Vám snad mohly pomoci se do všeho pořádně vžít. Přesně to udělejte, to od Vás Velryba očekává.

Schrödingerova velryba je jasným důkazem toho, že v literatuře je možné cokoli, až jí dočtete bude se Vám zdát, že tohle cokoli je reálné. Chcete se do téhle "hry" pustit?

Blázni, géniové nebo jen raději hrdinové - Erwin Schrödinger, Robert Schumann, Friedrich Nietzsche, Herman Melville. Říká Vám to něco? Nebojte, bude! Tato prapodivná skupinka, se v knize nachází v různých časových, dimenzionálních a prostorových rovinách. Neustále se nám mění vyprávění popisující život jedné osoby v určitém čase a místě na vyprávění o jiné osobě v jiném čase a místě. Přiznávám, byla jsem z toho na prvních stránkách jelen a vůbec jsem nedokázala pochopit smysl téhle Velrybí skupinky. O čem to sakra je? Co je tohle za divný děj? Nebyla jsem před chvilkou ještě v sanatoriu? V jakém čase jsem teď? ....A to ještě není to nejlepší...to pravé vzrůšo nastane tehdy, až se budete s přimhouřenýma očima koukat do zdi a šeptem si říkat, jak to není možné, je to blbost, je to kravina, ale pak ty oči otevřete a budete číst dál. Velryba se odložit nedá. Protože Vy chcete vědět, co za tím vším je.

Na konci příběhu jsem se začala smát. Asi to bylo vtipné, napadlo Vás. Neříkám, že jsem se neusmála u několika stránek, ale počkejte až se dostanete na finální odstavec. Jakmile ho máte rozečtený, ztrácíte naději na vysvětlení. Možná jsem to špatně pochopila? Jsem opravdu tak hloupá? Od Velryby dostane velkou ránu ploutví, protože tenhle příběh vysvětlení nemá. On je totiž...je kouzelný, je úžasný, je to snůška blábolů a teorií, které jsou jaksi z Marsu. Po dočtení jednotlivých kapitol si budete myslet, už to mám, ha, jasně je to tam, ale další nová kapitola Vám dá jasně najevo, kdo je tu šéf, kdo tu rozdává ty rozpálený karty a kdo si s Vaším mozkem vlastně hraje.

Crumey předvedl mistrovské dílo, které sice není pro každého čtenáře, někdo ho bude považovat za brak nebo ho bude celý život opěvovat, ať už jste na jakékoli straně, což samozřejmě ještě nevíte, když jste to nečetli, že jo, tak se do toho pusťte. Oddechovou knížku si můžete předepsat vždycky, tak proč si trochu neroztančit mozkové buňky?
Smím prosit...?

Anita

Anotace:
Erwin Schrödinger, Robert Schumann, Friedrich Nietzsche, Herman Melville - tato zvláštní, nesourodá skupina se střetává v knize Andrewa Crumeyho Schrödingerova velryba. Ti všichni mají nějaký vztah k Harrymu Dickovi, stiženému ztrátou paměti, a fyzikovi Johnu Ringerovi, jenž se dostane do konfliktu s provozovateli vysoce nebezpečné elektrárny. Schrödingerova velryba je techno-thriller, částečně historická fantasy, ale zároveň román, který klade provokativní otázky a zpochybňuje jasné oddělení filosofie, mystiky, vědy, umění, pseudovědeckých teorií a politiky. Co má společného Friedrich Nietzsche, C. G. Junf a Joseph Goebbels? Telepatie, nevysvětlitelné náhody, překrývání nebo spíše splývání jednotlivých postav, to jsou síly, které ženou příběh vpřed a znovu a znovu čtenáře překvapují. V závěru románu pak do sebe jednotlivé kousky zapadají jako části mozaiky, anebo spíše "puzzle" v původním anglickém smyslu tohoto slova.
Název: Schrödingerova velryba
Originální název: Mobius Dick
Autor: Andrew Crumey
Nejnovější vydání: Argo - 2014 (ČR)
ISBN: 978-80-257-1248-1
Počet stránek: 272
Překlad: Ladislav Nagy
Vazba knihy: vázaná s přebalem

Hodnocení na databázi knih: 79%
Hodnocení na ČBDB: 77%

Další oblíbené články

2 komentářů

  1. Nádherná recenze! Knížku jsem ještě nečetla, ale napíšu si ji do svého seznamu. Opravdu hodně mě zaujala, děkuju! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mockrát děkuju.
      Náhodou jsem na tuto knihu narazila při hledání jedné fyzikální rovnice během nudné přednášky ve škole. Jsem za tu náhodu ráda, knihu jsem jinak vůbec neznala. :)

      Vymazat

Jsem ráda, že jste si udělali čas na komentář. Děkuji.