Tvrďáci | Ed Falco | Recenze

- 8:00:00

Představíte si reálně dnešní svět během kruté prohibice? Cestu do práce si chcete zpříjemnit procházkou, udělat něco pro své zdraví, trošku se hýbat, na každém plakátu písmena křičí, jak je důležité se sebou něco dělat nebo zle dopadnete a nebo nedopadnete nijak, ale budete mimo aktuální módní vlnu. A takový člověk nikoho nezajímá. Rozhodnete se pro pohyb, doktoři jásají. Neprocházíte zrovna moc rušnou ulicí, pomineme-li že v tomto století je každá ulice rušná, když vám ztuhne krev v žilách a stanete se svědky něčeho...šíleného! Setkáte se se smrtí během několika vteřin, ze kterých si ve finále nepamatujete vůbec nic. Je možné, aby se tohle stalo dneska, zítra, tady? Aby se skupina šílenců pustila na ulici do druhé skupiny šílenců a přitom postřílela nevinné kolemjdoucí, nevinné děti, hrající si venku na té klidné ulici?
Zatím jsem neměla tu čest, narazit na jakoukoli recenzi na tuto knihu. Jestli jen neumím hledat, popostrčte mě a rozšiřte mi obzory. 

Ed Falco...jméno, které jsem si poprvé přečetla až po té, co se mi do rukou dostalo jeho dílo. Vůbec jsem netušila do čeho se pouštím, co se skrývá za lákavým přebalem a co se stane, až se začtu do prvních řádků. O knize jsem si předem nic nezjistila, jen jsem jí prostě vzala a začala číst, asi to bylo to nejlepší co jsem mohla udělat, byla jsem nevinným čtenářem, kterého čekal příběh...jaký?

Vše se odehrává v minulém století, což není tak dávno, aby jsme museli být milovníci historie, abychom o této době něco věděli. Jak už jsem nadhodila, hlavním tématem a vlastně tvrdým jádrem celého příběhu je prohibice. Píše se rok 1931 a naši hrdinové se ocitají ve Spojených státech. Říkám hrdinové, lepší vyjádření by bylo mafiáni, jelikož tito tvrdí hoši tvoří skupinky, gangy. Každý gang má svého velkého bosse a každý velký boss má svého konkurenta. Neexistuje, aby byl pouze jeden boss všech bossů a vládl celému území Spojených států. Snad chápete, co jsem tím chtěla říct.
Mafiáni se čile živí dovozem alkoholu, jinak by to nebyli mafiáni, kdyby se nesnažili podvádět. Během toho stíhají soupeřit i mezi sebou. Mají o všem přehled, nic jim neuteče, drží si své území, svůj kšeft a nechtějí zbytečně přijít ani o jediného člena svého gangu.

Doba, zima ani děvčata nejsou milá a kamarádská. Jak tvrdí samotný název knihy, všechno je tvrdé. Bohužel tvrdé bylo i začtení se do ní. Nechtěla jsem jí odložit a udělat tak čárku na seznamu "nedočteno, snad se k tomu někdy vrátím". Četla jsem dál. Okolo sté stránky, kdy jsem konečně pochopila o co jde, chytla jsem se té doby a udělala si jasno, jak to vlastně tehdy chodilo, mě příběh překvapil. Začal být napínavý, čtivý, dobrodružný. Jakmile dostanete přehled o všech gangech, víte, kdo kam patří, kdo má proti komu spadeno a kdo musí umřít, aby byl konečně klid, nepřestane číst a knihu přečtěte až do konce s dětským nadšením nad novou hračkou. 

A jak se mě zmocnila zvědavost nad samotným závěrem, pohrávala jsem si s myšlenkou, co se s kým stane, kdo zvítězí, ovládne celý trh s alkoholem, kdo to vlastně přežije a nebo mě čeká ještě nějaké překvapení.

Tvrďáci nevyprávějí jen o rvačkách, přestřelkách, pití, klučičích věcech... představí vám i tehdejší dobu, vezmou vás k sobě domů, ukážou vám prostředí, ve kterém vyrůstali, seznámí vás se svou rodinou. Budete, i přes samotnou krutost příběhu a jejich "tvrdost" vůči okolí, noví přátelé. 

Protože, ne všichni jsou tak tvrdí, jak tvrdí...

Anita

Anotace:
Nelítostný mafiánský román o nelítostném gangsterovi: Vince Coll získal kdysi kvůli své brutalitě přezdívku Vzteklý pes - Tvrďáci líčí krátkou kariéru této skutečné postavy newyorského podsvětí. Je parné léto roku 1931, ve Spojených státech platí prohibice a mafiánské gangy  svádí neúprosný boj o nelegální trh s alkoholem. Mladý Loretto na newyorské ulici čeká na kamaráda, aby s ním oslavil své jednadvacetiny. Loretto vyrostl v sirotčinci - neví, kdo jsou jeho rodiče, a nikam nepatří. Na silnici před ním zastaví auto a vypukne ohlušující střelba, po níž zůstane na zemi několik krvácejících dětí - jedno z nich později zemře. V autě, ze kterého se střílelo, sedí i Lorettův přítel Vince Coll. A Loretto se ocitá v nepravý čas na nepravém místě...
Název: Tvrďáci
Originální název: Toughs
Autor: Ed Falco
Nejnovější vydání: Knižní klub - 2016 (ČR)
ISBN: 978-80-242-5151-6
Počet stránek: 416
Překlad: Ivan Ryčovský
Vazba knihy: vázaná s přebalem

Hodnocení na databázi knih: 48%
Hodnocení na ČBDB: 83%

Další oblíbené články

2 komentářů

  1. Pěkná recenze, o knížce jsem vůbec neslyšela a ani ji snad nikde nezaregistrovala a přestože úplně tak nevypadá jako můj šálek kávy (v mém případě čaje), zní vcelku zajímavě :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také jsem se k ní dostala náhodou a nakonec jsem za to ráda. :)

      Vymazat

Jsem ráda, že jste si udělali čas na komentář. Děkuji.