Stalker | Lars Kepler | Recenze

- 7:00:00

Stalker je osoba, posedlá sledováním jednotlivce či vybrané skupinky lidí až v neúměrné míře. Ovšem ve tmě je králem ten, kdo je slepý.

Přelom podzim-zima je ideálním obdobím na dlouhé večery či pozdní odpoledne, kdy si zalezete pod deku do svého oblíbeného křesla s hodně tlustou knížkou, hrnkem teplého čaje a něčím skladkým k zakousnutí. Když si tam tak sami se svým rozečteným příběhem sedíte pod rozsvícenou lampičkou nemáte občas divný pocit, jakoby vás za oknem někdo pozoroval? Tak přesně z toho důvodu je čtení Stalkera v této době opravdovým dobrodružstvím, s nímž vám srdeční rytmus rozhodně nezůstane v klidu.
Kriminální komisař Joona Lina je již přes rok nezvěstný, někdo ho považuje za mrtvého, někdo doufá v jeho návrat, někdo věří, že žije hodně daleko od všeho zla, před kterým utekl. Kdo má pravdu? Saga Bauerová, kterou po knize Písečný muž nemusím nijak představovat, protože blíže se k ní už dostat nedá, nepřestává pátrat po důkazu, že je Jurek Walter mrtvý, tohoto muže také není třeba dále přibližovat. Snad jen připomenu, Jurek je právě ono zlo, před jehož hrozbou Joona Lina uprchl. A ejhle. Saga přichází s důkazem, podařilo se jí získat část Walterova prstu, který se s jeho otisky dokonale a sto procentně shoduje. Neváhá ani vteřinu a okamžitě se vydává hledat Joonu, aby mu onu úžasnou novinu sdělila. Není totiž jediný důvod, aby se Joona nadále muset skrývat a žít mimo civilizaci, když je Jurek poražený. Bohužel zlo nikdy nespí a na scénu přichází krutý vrah, který se v křehké a lehké lidské schránce dere po několika letech opět ven...
Po té, co policie obdrží kratičkou a podivnou videonahrávku, zachycující ženu ve spodním prádle v osvětleném okně jejího bytu, roztočí se mezi deskami, které držíme v ruce, hodně dlouhý a rychlý kolotoč. Za začátku videu nikdo nevěnuje pozornost, však je takových podobných plný internet a určitě ho poslal jen nějaký vtipálek nebo to dokonce mohl být i omyl. Omyl je však něco úplně jiného. Policie názor okamžitě změní a nahrávce přiloží prioritní místo, protože chviličku po jejím odeslání se žena najde mrtvá. Doma, v tom osvětleném pokoji, přesně jak tomu bylo na videu. To ale není vše, během krátké chvíle je přijato další video, podobného rázu. Co se to děje?

Na nejvyšší místo policejní strany je dosazena Margot, těhotná profesionálka na brutální vraždy a stalking, který je v tomto příběhu hlavní myšlenkou. To je překvapení. Vyšetřovatelka se se svým věrným kolegou Adamem pustí do řešení onoho záhadného a brutálního kolotoče vražd, krásných a nevinných žen. Na scéně se setkáme s již známým hypnotizérem Erikem, je jen dalším členem týmu nebo má s tím vším nějakou spojitost? Erikovi se v příběhu dostane velkého prostoru, aby ne. Známý a nejlepší hypnotizér v celém Švédsku má totiž svá tajemství, do kterých se postupně zamotává a čím hlouběji se noří do svých temných hlubin, tím je bláznivější představa říci policii úplně celou pravdu.  Zatímco Erik válčí sám se sebou a na vlastní pěst se pokouší dorazit hřebíku na hlavičku, provádí hypnózu Rockyho, který je hlavním podezřelým, přichází na scénu Joona. Tradá. V knize se dozvíme i mimo jiné detaily z jeho života v "záhrobí", je nám předneseno, kde ho Saga vyštrachala a čím vším si musel po návratu do Stockholmu projít. 

Netrvá dlouho a Joona se vůdcovsky a bezhlavě vrhá do vyšetřování. Margot s Adamem jsou zprvu proti, odmítají jeho jakoukoli pomoc a s ničím mu nevycházejí vstříc. Adam a Margot je kapitola sama o sobě, to vám ale nechci prozrazovat, udělejte si ně na vlastní názor. Důležité je, že jako mávnutím kouzelného proutku své přesvědčení změní a Joonu nechají nakouknout do průběhu událostí. Celý kolotoč se se doteď jen tak šoural a skřípavě otáčel, po krvavé vraždě Adamovy manželky, se roztočí na plné obrátky...

Kepler nám svým vyprávěním vytvoří dva tábory, Margot s Adamem a jako druhý Joonu, Erika a Rockyho. Celou dobu, je čtenář strašen, dočte se o detailně popsaných vraždách, které nejsou zrovna moc jednoduché, vrah si s obětí pěkně pohrál. Kniha a její příběh je opět rozdělen do krátkých kapitol, ty ale stejně budete číst jako jednu dlouhou, protože předsevzetí, že po přečtení deseti půjdete spát tady rozhodně fungovat nebude. Celou dobu je nám Rocky, odsouzený kněz, předhazován jako vrah. Vše ukazuje na něho a není žádný pochyb o tom, že by tomu mělo být jinak. Trošku jsem to Keplerovi věřila, ale stejně jistá část mého přesvědčení o Rockyho vinně pochybovala. Stejně tak jako Erik

Samotné finále knihy, odehrávající se asi na sto posledních stranách, jsem doslova hltala. To, co jsme si celou dobu měli myslet a čemu jsme měli věřit, je opravdu úplně jinak. Celý kolotoč se okamžitě prudce roztočí na druhou stranu a před vámi jsou opět ty nepatrné útržky z příběhu, které ač se to nezdá, mají obrovský vliv na zápletku. A ta je naprosto fantastická.

Nechci vám nic prozrazovat, protože pak byste knihu nečetli se stejným šokem jako já a nebylo by to ono. Věřte, že Stalker vás překvapí, bude vás držet bdělé a napnuté jako struny u piana. V příběhu je toho ukryto opravdu hodně, mnoho odboček se zajímavým dějem, vyprávění o jednotlivých postavách, ať už před chvilkou jejich slávy nebo drsnou smrtí. Jsou zde obrovské emoce, kterým se nevyhnete. Ať už jste o většině postav slyšeli v předchozích keplerovkách stejně vás opět něčím překvapí. Ale co vás nejvíc překvapí je samotný Stalker, protože stalking může posednout opravdu každého, kdo se mu trošku otevře...

Nemůžu dělat, že mě nezarazila rychlost děje, při kterém jsem se z ničeho nic dozvěděla, kdo je vrah. Celé 4/5 knihy o nic netuším a nejednou je to tady. Trošku mě spád samotného závěru zklamal, chápu, že vyšetřování probíhalo se stále rostoucí důležitostí, ale rychlost předávání informací čtenáři byla i tak rychlejší. To mi ale bylo vykompenzováno situací ve sklepě a válkou mezi vrahem a nevidomou obětí, což bylo bravurně popsáno a spát jsem šla raději s rozsvícenou lampičkou.

Joona nezklamal a opět, naposled, vše vyřešil. Bohužel každý čin má svůj následek a i přesto, jakým se Joona stal hrdinou a zachráncem, byl sražen jako prase na porážce a předhozen soudu. Nyní není Joona nezvěstný, je odsouzený a já tak marně čekám, že se jednoho dne dostane zpět na světlo a já mu budu fandit v další životní etapě. Kdo by si toho Švéda s finským přízvukem, což si vůbec nedokážu představit, protože neumím ani švédsky ani finsky, nezamiloval. 

A nezapomínejte...Ve tmě je slepý králem. 

Anita

Anotace:
Bez Joony Liny je policie bezmocná. Před devíti lety byl pastor Rocky Kyrklund odsouzen za brutální vraždu a svěřen do psychiatrické péče. Z události si nic nepamatuje - od tragické autonehody trpí opakujícími se výpadky a ztrátou paměti. Ve stejnou dobu, kdy se Rocky znovu vrací do společnosti, někdo policii pošle video ženy v okně. Následující dne je žena nalezena mrtvá. Brutalita vrahova útoku vyšetřovatele dovede k Rockymu. Policii přijde další videonahrávka. Nikdo tomu nerozumí, co se to děje? A Joona Lina více než před rokem zmizel. Skoro všichni si myslí, že je mrtvý. Skoro všichni.
Název: Stalker
Originální název: Stalker
Autor: Lars Kepler
Nejnovější vydání: Host - 2015 (ČR)
ISBN: 978-80-7491-427-9
Počet stránek: 573
Překlad: Azita Haidarová
Vazba knihy: vázaná s přebalem

Hodnocení na databázi knih: 87%
Hodnocení na ČBDB: 84%

Keplerovky vám nic neříkají? Nenaskakujte do rozjetého vlaku a začněte hezky od začátku.
Recenzi na Hypnotizéra naleznete -> zde.
Recenzi na Paganiniho smlouvu naleznete -> zde.
Recenzi na Svědkyni ohně naleznete -> zde.
Recenzi na Písečného muže naleznete -> zde.

Další oblíbené články

2 komentářů

Jsem ráda, že jste si udělali čas na komentář. Děkuji.