V lese visí anděl | Samuel Bjørk | Recenze

- 10:59:00

"Cestujeme, abychom zjistili kam opravdu patříme."
Cedulky s nápisem "cestuji sám" se dávaly malým dětem kolem krku, když je čekala samostatná cesta vlakem, bez rodičů. Samuel na této skutečnosti postavil drsný příběh napínavé severské detektivky. A krutá bude hned od první kapitoly.
Pokud jste oblíbencem nesmrtelného detektivního komisaře Joony Liny a jeho krásné kočičí kolegyně Sagy Bauerové budete stejně jako já v díle V lese visí anděl vidět jejich mírně vzdálené dvojníky. Holger Munch a Mia Měsíční paprsek vám tuto dokonalou Keplerovskou dvojici ztvární až trošku groteskně přesně. (Vynechám-li fakt, že Holger je dvakrát větší než vysportovaný Joona a Mia je ještě o kousek blíž na cestě do blázince než Saga.)

Samuelova prvotina je rozdělena do krátkých kapitol, možná vám chronologicky nesednou, ale čím víc se do čtení ponoříte, tím větší část puzzlí složíte. I když na samotném začátku získáte představu o hlavních zájmech a cílové skupině vraha, i přesto má pro vás kniha nachystaných spoustu překvapení. Nenechte se setřást složitějším a zamotanějším začátkem, on ten příběh musí nějak začít a určitě není jednoduché rozjet hru s tolika postavami najednou. Neuniknou vám totiž detaily o životě jednotlivých protagonistů a dokonce tyto informace využijte při odhalování vraha (není tedy dobré číst s jedním okem přivřeným, ale zase budete na konci víc napjatější, tak si vyberte).

Co může vraha vést k tomu, že si za své oběti vybírá pouze (dobře, až na nebohého pejska, jehož smrt je alespoň ke konci vysvětlena) malé šestileté předškolní holčičky, které se chystají nastoupit do první třídy? (Opět se nemusíte bát, Samuel je natolik pečlivý, že kdyby vám to nedošlo, vše vysvětlí.) Příběh je sám o sobě napínavý, má příjemné tempo, kterému každý čtenář postačí a i když ve čtení ještě zrychlíte, tempo zůstane stále stejné. Nebude to žádná rychlá akce, i když je nutné vraha dostihnout co nejrychleji.

Kromě policejních zásahů plné akčního dobrodružství si rozšíříte obzory i v jiných směrech. Bojíte se, že vrah bude svou jednotvárnost neustále opakovat a celý příběh bude díky tomu ztrácet své kouzlo? Nechte se překvapit, nad vrahovou povahou a jeho životem budete kroutit nejen hlavou. 

Ať si už tlustého detektiva Holgera oblíbíte nebo ne, pochopíte podivnou Miu, kterou jsem si tedy osobně moc k srdci nevzala a s jejím stylem života neživota jsem se neskamarádila už vůbec, přízraky andílku ve vás zůstanou obtisklé ještě hodně dlouho... Je až neskutečné, jak se vám ten mráz zakousne do myšlenek.

A nakonec jedna otázka s malým pesimistickým tónem. Jak myslíte, že vše dopadne?

Anita


Anotace:
Holger Munch miluje vážnou hudbu, matematické hádanky a pokuřování cigaret. Kromě toho je policejní detektiv. Už se chystá do důchodu, v němž si tohle všechno užije, jenže Norskem právě otřásají podivné vraždy šestiletých holčiček, které někdo obléká do bílých šatiček a nechává v lese s cedulkou "Cestuju sama" na krku. Munch se tak musí postavit do čela speciální jednotky a hlavně přesvědčit Miu Krügerovou, slavnou vyšetřovatelku, aby se vrátila do služby. Podaří se mu to? Dokáže Mia Měsíční paprsek, jak jí přezdívají norská média, vyřešit případ plný symbolů a slepých uliček? Vrah si s detektivy evidentně pohrává a celé Norsko se může jen strachovat, že se v lese objeví další malý anděl.
Název: V lese visí anděl
Autor: Samuel Bjork
Nejnovější vydání: Plus - 2015 (ČR)
Originální název: Det henger en engel alene i skogen
ISBN: 978-80-259-0422-0
Počet stránek: 384
Překlad: Eva Dohnálková, Erik A. Saudek
Vazba knihy: brožovaná

Hodnocení na databázi knih: 86%
Hodnocení na ČBDB: 82%

Další oblíbené články

7 komentářů

  1. Kam se podívám, tam recenze na V lese visí anděl nebo Sovu. Kolik toho ještě musím přečíst, aby mě to trklo a po sérii se podívala :D Mám neutuchající chuť knihu okamžitě otevřít, ale kde ji vzít? :D Parádní recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo a nový vzhled blogu je parádní ;)

      Vymazat
    2. Děkuji za pochvalu. :)

      Naprosto s Tebou souhlasím. A jak jsem si naivně myslela, že už tu slávu mají tyto knihy za sebou a teď je taková ta ideální chvilka ticha, kdy si je můžu v klidu přečíst, napsat na ně recenze a nebudu je vídat na každém blogu. Omyl, jsou opravdu všude. :D Asi jsem nebyla jediná, kdo takto uvažoval. A chuť mám úlně stejnou, udělala jsem chybu v tom, že jsem si koupila pouze první díl a druhý ne, takže jsem teď napjatá jako kšandy a musím si počkat. :D

      Vymazat
  2. Tak já si Anděla budu muset přečíst :D Povedená recenze!
    A nový vzhled blogu vypadá báječně! Krásně jsi si s tím pohrála ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :)

      Anděla doporučuji a já jsem zvědavá na druhý díl Sova. :)

      Vymazat
  3. Obe knizky od autora si chci poridit. Je to ted doocela hitovka. Videla jsem s nim rozhovor a sympatak! Too je pridana hodnota :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasím, někdy je hlavní kritérium při výběru knihy právě její autor. :D

      Vymazat

Jsem ráda, že jste si udělali čas na komentář. Děkuji.