Nové Pompeje | Daniel Godfrey | Recenze

- 3:00:00

"Lidé mají jen jednu šanci na život. Svět nemá dost zdrojů pro dva životy." A co když už jste svou druhou šanci dávno dostali, jen o tom nevíte? Je vůbec možné přeskočit smrt a pokračovat dále ve svém zaběhnutém životním kolotoči? Co by to pro lidstvo znamenalo? Zaznamenáme to vůbec? A jak všímavým jednotlivcům vysvětlíte, že je ze dne na den mrkev zářivě oranžová a kuřata váží několikrát víc, než dříve?
Daniel Godfrey nám během pár krátkých kapitol vyžene myšlenkové pochody do obrovských otáček. Začít číst Nové Pompeje je jako prodělat přímý průstřel hlavy a po odvanutí kouřového oblaku slavnostně připojit prázdnou paměť, na kterou začnete ukládat veškeré přicházející informace. 

Neustále vymýšlíme a objevujeme nové zdroje elektrické energie. Konkurence je vysoká a vždy se vyplatí získat co nejlepší postavení na trhu. Není tedy na co čekat a je čas pustit se do něčeho nového, do něčeho velkolepého, je čas být lepší než ostatní a získat moc v celém energetickém světě. 
Co kdyby se náš projekt dal využít na něco mnohem významnějšího? 
Zrealizovat nápad vzkříšení starořímského města, které bylo roku 79 našeho letopočtu zničeno výbuchem sopky Vesuv, a provést nás po jeho rušných ulicích teď v přítomnosti podle Novus Partes není vůbec nic nedostupného...

Novus Partes a jeho kontroverzní technologie, jejíž podstatou je schopnost přenášet hmotu z daleké minulosti, způsobí, že v tomto reálném čase se můžeme projít po starověkém městě plném Římanů. Nick Houghton se stává novým historickým poradcem firmy Novus Partes. Sám je překvapený, že právě on získal toto místo, jelikož historii ještě nestihl dostudovat. Plný nadšení a očekávání odcestuje do Nových Pompejí, svého nového pracoviště a místa, které skrývá nespočet odpovědí na všelijaké otázky. Toto místo je replikou historických Pompejí, které byly téměř před dvěma tisíci lety zničeny. Živou replikou...
Nick se prochází po městě a odkrývá jeho tajemství. Poznává kulturu a zvyky místních lidí. Opravdu vše funguje tak, jak se při historii učil? Náš hlavní hrdina není jediný zvědavec v tomto kamenitém prostředí. Proč pompejané nesmějí opustit městské brány? Proč jim jídlo a zboží dováží ti podivní bílí lidé se světlými pruhy na předloktí? Proč už není ve vzduchu cítit mořská slaná voda? Proč město nezásobují lodě? Proč jeho okolí nereaguje na posílané zprávy? A proč si nejsou všichni rovni, když nad nimi mají moc právě ti bílí bohové?
Zatímco Nick luští záhadu zmizení svého předchůdce a bojuje s nástrahami starého města, kniha nám téměř pravidelně střídá kapitoly dalším souvisejícím příběhem. Neobvyklou životní etapu Kirsten Chapmanové můžeme ze začátku považovat jako nepříjemného parazita. Vyprávění o dívce, která se probudí ve vaně a zjišťuje, jak se do ní vlastně dostala, mi přišlo jako podivně nepovedené odbočení. Už jsem se bála, jak bude celý příběh bláznivý. Jestli přibude ještě jedna zvláštní postava s nepřednesenou hádankou tak místo vychutnávání si každého slova v knize, jí budu jen nepříčetně číst. Oooo, jak jsem se spletla. Věřte, že zhruba u páté kapitoly budete děkovat všem svatým, že jste to nevzdali. Už je to tady...
"Představ si, že jsi mrtvý, že tvůj život se právě završil. A pamatuj, že člověk, žije v přítomnosti, v tom prchavém mžiku; zbytek života je buď minulost a je v nenávratnu, nebo teprve čeká na své odhalení." Určitě je každému jasné, že hrát si s časovou osou nemůže být bezrizikové. Mnohé velké černé díry má i technologie společnosti Novus Partes. Tento příběh ani z té největší dálky nemůže být porovnán s učebnicí dějepisu. Nové Pompeje jsou psány čtivě, lákají už jen svou obálkou, ale zároveň v sobě nechávají ukrytou pošmournou atmosféru oné tehdejší události, která se nám díky Nickovi postupně odkrývá. Příběh se nezadrhává, nezůstáváme stát na jednom místě a naopak se ve sledu událostí neztrácíme. Zalepování slepých míst vypisováním nesmyslů zde nepostřehnete už vůbec, nic takového v této knize nehledejte. 
Připravte se na fascinující, strhující a chytře napsanou knihu, na originální přírůstek do žánru v cestování čase. Ano, přesně tohle slibuje popisek na přebalu a já jeho význam mohu jednoznačně potvrdit.
Co mě osobně potěšilo, je pohled pompejanů z té nejnižší i nejvyšší vrstvy, historiků, architektů, obyčejných dnešních lidí, ať už mladých nebo starých. Daniel se tomuto tématu musel věnovat pekelně dlouho a Nové Pompeje mu jeho pracovitost rozhodně vracejí v plném možném rozsahu. 

Doporučuji všem, kteří odkládají knihy s historickým nádechem jen kvůli obavám o milostných zápletkách. Nové Pompeje krom nespočtu nevěstinců žádnou romantiku nenabízejí. Doporučuji i všem ostatním.

Anita

"Takže to je váš určený čas smrti."

Anotace:
Ve snaze zachránit obnovitelné zdroje energie učiní vědci kontroverzní a nebezpečný objev: možnost transportovat hmotu z dávné minulosti. Jejich největším tajemstvím jsou Nové Pompeje, replika města plná Římanů z doby tři minuty před zničujícím výbuchem sopky Vesuv.
Nick Houghton neví, proč si jej společnost vybrala jako historického poradce. On je prostě nadšený, že tu práci dostal. Dokud nenarazí na záhadné okolnosti kolem osudu svého předchůdce. Dokud si neuvědomí, že společnost má více tajemství, než se domnívají i ti nejbláznivější tvůrci konspiračních teorií. Dokud si neuvědomí, že své "zajatce" z dávné minulosti velmi podcenili...
Název: Nové Pompeje
Originální název: New Pompeii
Autor: Daniel Godfrey
Nejnovější vydání: Omega - 2017 (ČR)
ISBN: 978-80-7390-572-9
Počet stránek: 472
Překlad: Filip Samec
Vazba knihy: vázaná s přebalem

Hodnocení na databázi knih: 90%

 Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Omega. A pokud jste se rozhodli, že si knihu přečtete můžete si jí pořídit zde.

Další oblíbené články

4 komentářů

  1. Další recenze, která mě nakopla k přečtení knížky! Senzačně napsáno :) Achjo, povážlivě se mi ten pracně redukovaný seznam rozrůstá :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. :)
      Já už jsem na svém seznamu nad 100 knížek, nevím jestli to někdy dočtu vše. :D

      Vymazat
  2. Skvělá recenze :) Do knihy se právě plánuji pustit, podobná tématika mě láká, tak snad bude stát kniha za to :) Trcohu mi to připomíná super knihu kterou jsem četla loni - Let 305 :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. :)
      Nejsi první, kdo mi o Letu 305 píše, asi se na tu knihu taky podívám... :D

      Vymazat

Jsem ráda, že jste si udělali čas na komentář. Děkuji.