Blackout | Marc Elsberg | Recenze

- 18:55:00

"Byl to ten slavný den, kdy k nám byl zaveden elektrický proud, střídavý, střídavý, silný elektrický proud..."

K tomuto článku byste se bez elektřiny nedostali. To by byl ten nejmenší bezvýznamný problém, ale dokážete si představit, co by se stalo, kdyby lusknutím prstu elektřina nebyla? Ano, do 19. století nikdo elektřinu neměl a taky žil, jenže jak by si s takovou zkázou poradila zhýčkaná generace 21. století? Kdo by přemýšlel nad následky selhání dodávek elektrické energie, když jí považujeme za samozřejmost. Uvědomujeme si případné nastalé situace alespoň částečně? Marc Elsberg se nad touto otázkou pozastavil důkladně. Za pomoci odborníků z oblasti energetiky, informačních technologií, civilní obrany a jejich znalostí, kterými Elsbergovi přispěli, tak na světlo světa vyšla kniha Blackout.

Blackout je fikce, ale je děsivé jak reálně působí. Pokud jste stejně jako já četli knihu Tma, jenž napsal báječný český autor Ondřej Neff, a líbila se vám, Blackout pro vás bude ještě lepší potěšení než třešnička na dortu. Marc Elsberg svým dílem rozradostní každého čtenáře, který se vyžívá v katastrofických scénářích, čte thrillery propojené s realitou a zároveň se může uklidňovat, že se jedná pouze o smyšlené dílo. Je jednoduché nechat se unést, ale stále je důležité zůstat blízko zemi. Zároveň nemusíte mít obavy, že se pouštíte do "španělské vesnice", jelikož nejste elektrotechnik a nemáte o té "věci", která se ukrývá za druhou stranou zásuvky vůbec žádné ponětí. Obrovské pozitivum přináší autorův um snadně a rychle vše vysvětlit, díky čemu si kniha získá širší okruh čtenářů a neztrácí na kvalitě, protože stránky zaplácané odbočkami a poučkami zde rozhodně nenajdete. I přes tuto podařenou snahu vytvořit čtivý thriller musím konstatovat, že Blackout není pro každého. Ale to je vám přeci jasné, nebudu knihu o kolapsu evropských dodávek elektrické energie doporučovat někomu, kdo čte rád romány a naopak.
V tomto katastrofickém scénáři se seznamuje s možnými následky výpadku elektrické energie. Je nám připomenuto vše, co s tímto problémem úzce souvisí a co by se v případě nastání Blackoutu přihodilo. Je zima, v Evropě vítězí tma nad světlem a přichází nekonečná řada problémů. Začínáme zhasnutým světlem, nechladící ledničkou, nehřejícím topením, nefunkčními výtahy, není možnost natankovat do auta novou šťávu, proto miliony lidí uvíznou na cestách. Obchody a restaurace zavírají, bankomaty nevydávají peníze, banky zamykají své brány. Nefunguje hromadná doprava, koleje působí ještě opuštěněji, televize, rádia, počítače, telefony, to vše je mrtvé. Továrny mají zastavenou výrobu, jídlo se začíná kazit, umírají zvířata, umírají lidé, zásoba léků se tenčí, vzniká černý trh s jídlem a benzínem. Klidná atmosféra pomalu propuká v paniku. A co takové jaderné elektrárny? Dokážou je generátory a záložní zdroje chladit dokud se problém nevyřeší? A vyřeší se vůbec někdy?
Příběh se točí kolem otázek jak, proč a kdo. Kdo je zodpovědný za téměř celosvětovou katastrofu, jak blížící se konec světa zastavit a proč je někdo tak bezohledný, že smrtící kolaps vůbec způsobí? Mezi technickou oblastí je obrovská spousta místa pro několik hlavních i vedlejších postav. Elsberg se logicky chytil vyšší společenské vrstvy, aby nám vše mohl řádně naservírovat a rozdávat rozkazy po celé planetě. Určitě by mě zajímal stejný příběh z pohledu obyčejných dělníků, dejme tomu. Pro ně zde není příliš místa, jelikož člověk, který se nevyzná v IT a programování nemá šanci stupňující se katastrofu zastavit. Tím jsem samozřejmě nemyslela tu vyšší společenskou vrstvu, hacker je taky jen člověk.

Jak dopadne boj o přežití, boj proti terorismu a vyhrocená mezinárodní spolupráce? Nečekejte pouze techniku, ale těstě se i na rozsáhlé životní osudy hrdinů.

Anita


Anotace:
Zítra už bude pozdě...
Thriller o kolapsu evropských dodávek elektrické energie. Otřesný, ale realistický scénář. Jednoho chladného únorového dne zhasnout světla v Itálii. A nejen tady. Chvíli nato ve Švédsku, pak v Německu, Francii, Rakousku, Belgii a Holandsku. Všude v Evropě se hroutí elektrická síť, přestanou fungovat výtahy, metra uvíznou v tunelech... Italský bývalý hacker a programátor Piero Manzano věří, že ví, kdo je za to zodpovědný, a tak se to snaží sdělit odpovědným orgánům. Ale nikdo mu nevěří. Až francouzský komisař Europolu Francois Bollard je ochoten ho poslouchat. Ale když mladá a atraktivní novinářka Lauren Shannon objeví, že z Pierova počítače byly odeslány podezřelé e-maily, začne klást nepříjemné otázky, a Bollard jej začne podezřívat. Manzano má proti sobě mazaného a neviditelného soupeře a je z něj lovná zvěř. Mezitím se situace v ulicích stává stále více dramatičtější. Zdá se, že v Evropě nic nefunguje. Několik evropských jaderných elektráren je v kritickém stavu a ohrožují životy milionů lidí. Závod s časem začíná. Závod, který lze jen stěží vyhrát.

Název: Blackout
Originální název:  Blackout: Mörgen ist es zu spät 
Autor: Marc Elsberg
Nejnovější vydání: Omega - 2017 (ČR)
ISBN: 978-80-7390-188-2
Počet stránek: 328
Překlad: Mgr. Matouš Hájek
Vazba knihy: vázaná

Za poskytnutí recenzního výtisku velice děkuji nakladatelství Omega
Pokud si knihu chcete také přečíst mám pro vás dvě zprávy, jednu horší a jednu lepší. Horší je, že si na Blackout musíme počkat až do října, kniha totiž zatím nevyšla a v žádném knihkupectví ji tedy ještě nenajdete. A ta lepší zpráva je, že tohle čekání bude rozhodně stát za to. Nastávající pošmurné podzimní počasí je na světovou katastrofu mnohem vhodnější než teplé letní dny, nemyslíte? 
Aktuálnost knihy můžete sledovat na Knihy Dobrovský.

Další oblíbené články

6 komentářů

  1. O knize jsme slyšela od kamarádky, stejně tak o Tmě od Neffa, ale dosud jsem nečetla ani jednu, a vyloženě mě nelákají. Ale přesto bych alespoň jednu ráda někdy zkusila.
    Díky za připomenutí a za parádní recenzi.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Skvělé jsou obě dvě. Ať vybereš jakkoli, ať se Ti knížka líbí. :)

      Vymazat
  2. Moc pěkná recenze :) Kniha mi včera také přišla k recenzi a protože podobná témata já zkrátka můžu, tak se na ni těším :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jelikož je to můj obor, tak se v tom úplně vyžívám, i když najdou se maličkosti, se kterými moc nesouhlasím, to ale příběh nenarušuje a čtení je to báječné. :)
      Kdysi jsem měla i Tmu (jak už jsem se o ní zmínila), ale už nevím, komu jsem jí půjčila a nevrátila se mi. :( Škoda.

      Vymazat
  3. Tohle je třetí recenze, co na knížku čtu. Vlastně mě to docela zajímá, ale kdo ví, jestli si na to v říjnu vzpomenu, vyjde tolik dalších knížek..

    Nicméně děkuji za připomenutí té úžasné Svěrákovy písničky.. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nemáš za co. :D
      Já mám už taky vyhlídnuté jiné knihy na říjen a jsem zvědavá, kolik si jich nakonec pořídím. :)

      Vymazat

Jsem ráda, že jste si udělali čas na komentář. Děkuji.