Hlídači | Neil Spring | Recenze

- 3:00:00

"Budete-li se snažit porozumět celému vesmíru, nepochopíte vůbec nic. Jestliže se pokusíte porozumět sobě, pochopíte celý vesmír." (Buddha)

Tento citát je jeden z mých oblíbených, člověk by řekl, že je jednoznačně pravdivý a není nad čem váhat. V případě Hlídačů bych tou hlavou přeci jen zakroutila a nebyla si tak jistá. Opravdu jsme ve vesmíru sami? Nesleduje nás někdo? Co skutečné nevysvětlitelné příhody, které byly považovány pouze za shodu několika náhodných událostí? A kdo jsou pak Hlídači?
"Nikoho jsem neviděl. A přesto tam někdo musel být, jelikož hustý hnědý koberec nebyl na svém původním místě ve středu pokoje, ale srolovaný u velké knihovny plné starodávných textů. Avšak nábytek, jenž na koberci spočíval - široký stůl a vratké křeslo - zůstalo na svém místě. Pak jsem si všiml obrazu nad krbem: Jan Křtitel ukazující prstem na nebe. Byl otočený o sto osmdesát stupňů, čili vzhůru nohama. Znovu: buch, buch, buch. Někdo tloukl na vchodové dveře." 
(úryvek z knihy str. 29)

Roberta Wildinga sužují nepříjemné pocity, když si není jistý, zda jsou v bytě řádně zavřená okna a zamčené dveře. Lékaři ho častovali výrazy jako obsesivní, kompulzivní a paranoidní, avšak přes veškerou jejich snahu nemohli najít spouštěč, který stál za jeho chováním. Existuje vůbec nějaký? Robert se nám v první kapitole může jevit jako blázen, který to nemá v hlavě pořádku. Je pro někoho nezbytně nutné, aby dodržoval určitý denní rituál a neustále kontroloval zajištěnost oken a dveří. Bojí se něčeho? Ohrožuje ho snad něco?

"Nastaly zlé časy. Byl jsi hysterický, ničil jsi nábytek a svíjel se na podlaze." 
(úryvek z knihy str. 295)

Robert jako malý prožil velké trauma, které způsobila smrt jeho milovaných rodičů. Byl tak nucen odstěhovat se k dědečkovi, jenž žil v domě poblíž pobřeží na velice podivném místě v ještě podivnějším městečku. Ovšem, náš hlavní hrdina není jediný, který by se svým chováním mohl vymykat normálu. Normální v tomto městečku není téměř nic.

Po několika letech se Robert vrací zpět na ono tajemné místo, do své tehdejší domoviny. Opravdu se zde vyskytuje UFO? Co znamenají všechna ta světla, která straší místní obyvatele? Jeden problém je v tom, že Robert si sám něco "nadpřirozeného" kdysi prožil, má své vzpomínky. Jen je vytěsnil a prozatím si je nevybaví...Může za to i jeho mladická nechápavost? Může za to dědeček mlátící malého Roberta Biblí a nutící ho se modlit? Tak kdo jsou ti Hlídači?

"Démonické entity maskující se za mimozemšťany, využívající zvrácené osoby k nastolení nového řádu. Abys uspěl, potřebuješ měsíční dítě. Nebo někoho, kdo zhřešil." 
(úryvek z knihy str. 384)

Může se zdát, že příběh je strašně složitý. Příběh je postaven na skutečném pozorování UFO, které bylo spatřeno v Broad Hawenu v roce 1977. Tehdy měli žáci místní školy vidět přistát v poli nedaleko školní budovy stříbrné plavidlo doutníkového tvaru. Žáci byli po té vyzvání aby nakreslili to, co údajně viděli. Jejich kresby byli téměř totožné a později byla tato událost označována jako Broadhavenský trojúhelník.

Neil Spring si s touto knihou musel dát obrovskou práci. Sám na to naráží v doslovu na jejím konci. Podle těchto několika řádků jsem si udělala vlastní obrázek i o autorovi samotném. Působí velice sympaticky, píše velmi srozumitelně a jeho vyjadřovací schopnosti mi báječně vyhovují. Nedávno jsem zjistila, že jsem prošvihla jeho prvotinu Lovce duchů. (No, musím se polepšit.)

Pokud se vám zamlouvá představa mysteriózního sci-fi protkaného místy až hororovými událostmi je to přesně pro vás. Psát o UFO a o něčem, co ve skutečnosti neexistuje (velký otazník), nemusí být těžké. (Kolik knih popisuje něco, co neexistuje.) Ale zde musíme brát v úvahu fakt, že o UFO a mimozemšťanech se neustále hovoří, lidé nad touto tématikou bádají a zatím nic není jasné. Proto před autorem smekám a miluji popisy jednotlivých "tajemných" postav v jeho díle. 

Kde jinde padají z nebe kameny, mizí krávy ze zavřené ohrady, dějí se podivné nevysvětlitelné věci...
Kniha samotná je krásná, obálka se povedla více než v originále.

Anita

Anotace:
V době vrcholící studené války provedli úředníci na ministerstvu obrany vysoce tajné vyšetřování neobvyklých událostí, které se udály na členitém pobřeží Pembrokeshirského národního parku, kterému se přezdívá "The Broad Haven Triangle". Všechny noviny hlásaly: světla a předměty se vznášely na obloze, přízračné postavy nahlížely do oken statků, lidé i zvířata mají strach. Po třiceti letech byl úředník, který měl na starosti spisy týkající se těchto událostí, z Národního archivu propuštěn. Byl vyzván, aby podal nové svědectví o tom, co ví, co stálo ve spisech. Jeho svědectví otřáslo samotnými základy britské vlády. Toto je jeho příběh.

Název: Hlídači
Autor: Neil Spring
Nejnovější vydání: Omega - 2017 (ČR)
Originální název: The Watchers
ISBN: 978-80-7390-418-0
Počet stránek: 408
Překlad: Kamil Švihák
Vazba knihy: vázaná s přebalem

Hodnocení na databázi knih: 88%

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Omega. A pokud jste se rozhodli, že si tuto knihu pořídíte, můžete to udělat zde.

Další oblíbené články

2 komentářů

  1. JÁ po jeho poslední knize celkem váhám. Anotace mě tedy celkem zaujala, ale nevím nevím :D i když Lovci duchů byli skvělí :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sakra, tak já teď budu nejspíš shánět Lovce duchů. :D

      Vymazat

Jsem ráda, že jste si udělali čas na komentář. Děkuji.