Složka 64 | Jussi Adler Olsen | Recenze

- 20:19:00

"Je po smrti, a ona odešla s ním. Teď se bude muset naučit žít bez něj. Byl to jediný člověk, kterého hluboce a upřímně milovala. Jen díky němu si už nepřipadala méněcenná. 
A ona ho zabila."
(úryvek z knihy str. 44)
Pokud přestane Jussi Adler Olsen psát, já snad přestanu číst. Již po čtvrté vám mohu sdělit, že jsem stále nerozluštila záhadu, jak to tenhle chlápek dělá, jak je možné, že i po čtvrté dokáže příjemně překvapit a vyvolat ve čtenáři pocit, že bez této série nemůže existovat. Pokud nevíte, o kom je řeč, máte opravdu obrovskou mezeru v severských detektivkách. Tato série se totiž řadí mezi ty nejlepší, nejčtenější, nejnapínavější a nejdokonalejší. V mém žebříčku hodnocení dokonce přeskočila i známého spisovatele Larse Keplera a jeho sérii s Joonou Linnou.

Nejprve mám potřebu vám sdělit, že Složka 64 je čtvrtým případem podivného Oddělení Q, které se skládá ze tří ještě podivnějších vyšetřovatelů. Hlavou tohoto sklepního arzenálu je morous Carl Morck. Jako správný detektiv je ve své práci naprosto nedostižný a nenahraditelný, ovšem má i své kostlivce ve skříni, kteří představují jeho soukromý život. Záhadou, jenž by vystačila na celou další knihu, je Carlova pravá ruka Rose. A nakonec druhá pravá ruka patří asistentovi Asadovi, díky jehož cizí národnosti a mírné jazykové bariéře se v díle vyskytuje pořádná dávka humoru. A ten já naprosto zbožňuji. Nebojte se, opravdu zde nejste špatně. Olsen totiž dokáže spojit vtip a temné stránky plné brutalit, hrůz, vražd a tajemství. A z toho vzniká něco, co si musíte přečíst.

""Šlo o nejhorší zneužití moci, jaké si člověk vůbec dokáže představit," řekla. Takový výraz v obličeji u ní Carl nikdy předtím neviděl. "Být odsouzená k životu na opuštěném ostrově, dokud člověk neshnije. My Dánové nejsme o nic lepší než ti, kterými nejvíc pohrdáme, " zasyčela. "Jsme úplně stejní jako ti, kteří kamenují nevěrné ženy, jako nacisté, kteří vraždili slabomyslné a postižené. Copak se nedá to, co probíhalo na ostrově Sprogo, srovnávat se sovětskými takzvanými ústavy pro mentálně postižené v Rumunsku? Jasně že je to stejné, a proto nejsme ku*va o nic lepší než ostatní, jasný?!""
(úryvek z knihy str. 166)

Naše tříčlenné sklepní komando vyšetřuje další odložený případ. Čistý zítřek představuje organizaci, která si umanula zbavit svět všech "špatných" lidí a ponechat pouze inteligentní rasu, která může dosáhnout jen toho nejlepšího. Na ostrově Spogo vzniká ukryté zařízení, do kterého se rozhodně nechcete dostat. Jsou sem deportovány ženy, jejichž životy byly podle členů Čistého zítřku označeny za marnivé, zbytečné a zkažené. Nemají právo rodit děti, protože své potomky učíme tomu, co sami umíme a děláme. A pro ty méněcenné ve společnosti není místo. Ženy jsou proti své vůli, proti zákonu a proti lidskosti brutálně fyzicky i psychicky šikanované, poškozované a uvězněné. Nete Hermansonové se podaří z tohoto vězení uniknout, je to pro ni vítězství nebo začátek dalšího utrpení?

Mistrovsky propletené osudy hned několika postav, skrytá tajemství každé z nich, napínavé krátké kapitoly, které nutí číst dál, baculatá fyzická kniha, která se po dočtení jeví šíleně maličká, téma, které kolem čtenáře nepropluje, ale pevně se k němu přisaje. Složka 64 se mi ze všech prvních čtyř dílů líbila nejvíc. V každé detektivce mám nějaké tušení, svůj vlastní systém na odhalení vraha, dávám si pozor na detaily a snažím se vše vyřešit dřív než Oddělení Q. Nejspíš proto jsem se slepě chytala každé tenké větvičky, která by mě mohla vytáhnout z bažiny, jakmile se objevila nějaká silnější, okamžitě jsem se po ní vrhla. Jo, Olsen si se čtenářem umí báječně pohrát a já mu na to vždy skočím. Závěr a odhalení zvrhlého zaslepeného šíleného vraha mě vyneslo do oblak. Pokud někdo z vás předem odhadne konec, tak já ani nevím co...

Pokud jste knihu ještě nečetli, určitě to napravte - ale pozor, doporučuji pouze pro milovníky detektivek, šíleností, brutalit a typů čtenářů, kteří se nesloží z děje, který vůbec není sluníčkový. Jestliže rádi čtete cokoli jiného, raději si přečtěte "to cokoli jiného", nemyslím si, že by se vám Složka 64 zalíbila. Je to dokonalé čtení, ale pouze pro své čtenáře.

"Ze začátku na samotce seděla a brečela. A když poznala, že jí to k ničemu nepomůže, řvala z plna hrdla, aby ji pustily ven, a potom kopala do dveří a škrábala na ně. Když je přestalo bavit poslouchat ten rachot a sténání, pár sester vběhlo dovnitř, svázaly ji do svěrací kazajky a připoutaly k posteli. 
Celé hodiny plakala a mluvila do bílé natřené zdi, jako by se mohla rozestoupit a pustit ji na svobodu. Ale když se dveře konečně otevřely, vešla dovnitř hlavní vychovatelka, následovaná malou, horlivou Lasicí, převlečenou za asistentku."
(úryvek z knihy str. 417)

Anita

Anotace:
Čtvrtý případ komisaře Carla Morcka z oddělení Q. Zneužívání, nátlak a týrání patřily ještě před čtyřiceti lety do každodenního života žen deportovaných na dánský ostrov Sprogo. Některým z nich nabídl tamější život neomezenou moc, ale většině způsobil utrpení. Podobný osud potkal i Nete Hermansenovou, jíž se podařilo utéct. Alespoň si to myslela. Její případ se stane jedním z nejtěžších ve vyšetřování oddělení Q. Co ukrývá její minulost? Proč se na ostrov dostala? Kam zmizeli lidé z jejího okolí? A kdo za tím vším stojí? Tvrdohlaví asistenti Asad a Rose přinutí svého šéfa Carla Morcka znovu otevřít starý případ. Brzy však zjišťují, že se jedná jen o malou součást něčeho mnohem většího. O nejhorší možné zneužívání moci, kterému stále není konec. Carl mezitím řeší své problémy - starý případ úmrtí z roku 1978, kdy se za záhadných okolností utopil Carlův strýc...
Název: Složka 64
Autor: Jussi Adler Olsen
Nejnovější vydání: Host - 2013(ČR)
Originální název: Journal nr 64
ISBN: 978-80-7294-698-3
Počet stránek: 520
Překlad: Magdalena Jírková
Vazba knihy: brožovaná

Hodnocení na databázi knih: 92%
Hodnocení na ČBDB: 90%

Nezapomeňte začíst číst od začátku, ale než se do toho pustíte, koukněte se na recenzi prvního dílu Žena v kleci, druhého dílu Zabijáci a třetího dílu Vzkaz v láhvi

Další oblíbené články

2 komentářů

  1. Tato kniha je zatím moje top od Jussiho! To rozuzlení je více než dokonalé, při jeho čtení jsem lapala doslova po dechu, to se autorovi hodně povedlo. Bohužel jsem zatím nepokročila v jeho sérii, i když na mě doma čeká jak Marco tak i Nesmírný. Budu se muset do knih brzy pustit, protože za chvíli máme na pultech Selfie! Parádní recenze :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji.
      Já už jsem přečetla vše, co se dalo a teď jen zoufale čekám na Selfies. :D Nechci Ti nic prozrazovat, ale musím říct, že Tě další díly určitě nezklamou a čekají Tě další překvapení a takové ty "wooow" momenty. Hezké čtení. :)

      Vymazat

Jsem ráda, že jste si udělali čas na komentář. Děkuji.