Sběratel motýlů | Dot Hutchinsonová | Recenze

- 12:57:00

Jsou příběhy, kterým se na první pohled nedá uvěřit, ale během vyprávění se stávají čím dál více skutečnými, až má čtenář pocit, že se vše odehrává přímo kolem něho. Na druhé straně jsou zase příběhy, které se uskutečňují vysoko nad hranicí reality a není v nich vůbec žádné místo pro debatu o tomto zařazení. A mezi těmito dvěma zdmi zbývá prostor pro všechny ostatní. Přesně tam patří kniha Sběratel motýlů, první díl trilogie Sběratel od Dot Hutchinsonové.
Sběratel motýlů je kniha bez kapitol lákající svou nádhernou obálkou, přesně proto jsem si jí koupila. Když jí totiž otevřete, všude jsou malí černobílí motýlci, kteří oddělují střídající se současnost s minulostí, jenž vypráví hlavní hrdinka Maya. Jak prozrazuje lákající anotace, Maya je považována za jedinou přeživší zvrhlých hrůz, kterými si společně s ostatními dívkami musela projít jako Motýl uvězněný v Zahradě, což je důkladně utajené místo s prosklenou vysokou střechou obsahující tu nejkrásnější zahradu s vodopádem a pestrobarevnými květy. Pro milovníky botaniky by to mohl být ráj. Rájem to ovšem nazývá pouze jediný člověk a tím je Zahradník - zvrhlý věznitel nevinných mladých dívek, které považuje za své Motýly zdobící jeho dokonalou zahradu. A aby to bylo ještě dokonalejší, pečlivě si vybírá pouze krásné dívky, kterým ihned po příchodu do Zahrady potetuje záda motýlími křídly. Každá dívka představuje určitý druh Motýla, každá je pro něho jedinečná, každou miluje pro něco jiného. Ovšem dívky čeká stejný společný temný osud, ještě děsivější než je samotné uvěznění v Zahradě...protože každý motýl nemůže létat věčně. 

Maya představuje mladou dívku, která je na svůj věk až příliš "dospělá". Ač je v Zahradě nejmladší, později jednou z nejmladších, její povaha a odhodlání jí umožní stát se "náhradní matkou - opatrovatelkou a strážkyní" všech ostatních stejně starých dívek. Maya si se svou rolí nejprve není stoprocentně jistá, ale později ji pojme jako své poslání a vloží do ní veškerou energii, kterou má. Komplikovanost celého příběhu nutí čtenáře Mayu nenávidět, nechápat jí, vidět v ní hrdinku, pomatenou naivní holku, místy i psychopata většího než v Zahradníkovi

Sběratel motýlů obsahuje snad od všeho něco. Dot si pohrává s pestrým jedinečným světem, ve kterém by se toho dalo tolik udát. Zahrada je místo jako stvořené pro drsný thriller, detektivku, milostný román nebo jen oddechové čtení poučující o flóře a fauně. Toho si je autorka vědoma, bohužel dílo působí jakoby si nemohla vybrat z jednoho žánru a rozhodla se, že vše proplete do zvláštního příběhu. No, a tím vznikne Sběratel motýlů. V knihách miluji a vyhledávám napětí, tajemno, a ač ve skutečnosti vůbec nejsem žádný mučitel kytiček, i tak si ráda počtu o něčem brutálním, zvrhlém a děsivém. V Zahradě jsem toho našla spoustu, myšlenkové pochody a představivost byly zapnuté na plné otáčky, bohužel se v knize najdou stránky, jenž mi toto "euforické rozpoložení" narušily a v návaznosti na první odstavec této recenze musím říct, že Sběratel motýlů je pouze pohádka. Pohádka, která by bez všech těch "rušících situací" mohla být bez mrknutí oka uvěřitelná a kniha by byla naprosto dokonalá.

Ovšem, opomenu-li tyto "nevhodné" detaily, mohu v klidu říci, že kniha se mi líbila. Byla bláznivá, ale jiná. Je psána jednoduše, stránky utíkají rychle a rozhodně čtenáři nezkazí den. I přes uspěchaný a nepřekvapující konec, i přes nedostatky jako je skleněná střecha (to si toho nikdo z venku nevšiml?), milostný příběh, který mě dostal do kolen spíš ze zoufalství než z unesení...i přes ještě mnohem více budu čekat na druhý díl a přečtu si ho. Sběratel motýlů má totiž něco do sebe, jen se to hodně těžko ve všech těch písmenkách hledá, ale kdo to najde, bude potěšen, protože...

..."krása nebyla ještě nikdy tak děsivá".

Anita

Anotace:
Krása ještě nikdy nebyla tak děsivá... První díl oceňované trilogie Sběratel. Izolovaná zahrada, kvetoucí rostliny a ... sbírka nádherných motýlů - mladých žen, které byly uneseny. O to vše pečuje Zahradník, zvrhlý muž posedlý uchováváním krásných dívek. Jediná přeživší Maya postupně odkrývá podrobnosti o tomto děsivém místě i o svém vězniteli. Jak se jí ale podařilo utéct? Přežily i další dívky? Agenti FBI Victor Hanoverian a Brandon Eddison musí vyřešit rozhodně nejotřesnější případ své kariéry. 
Název: Sběratel motýlů
Originální název: The Butterfly Garden
Autor: Dot Hutchinsonová
Nejnovější vydání: XYZ - 2017 (ČR)
ISBN: 978-80-7505-762-4
Počet stránek: 352
Překlad: Olga Neumanová
Vazba knihy: vázaná s přebalem

Hodnocení na databázi knih: 82%
Hodnocení na ČBDB: 78%

Další oblíbené články

2 komentářů

  1. Tahle kniha mě hodně láká, ale pak jsem četla několik celkem negativních názorů či recenzí a tak nějak od ní upustila. Myslím, že si ji vypůjčím jen v knihovně a radši nebudu riskovat koupi :-) Super recenze :-) Už jsem o tobě dlouho neslyšela :-))

    OdpovědětVymazat
  2. Kniha se mi dlouho líbila ,právě díky té krásné obálce, ale recenze mě na ní nakonec nezlákaly.

    OdpovědětVymazat

Jsem ráda, že jste si udělali čas na komentář. Děkuji.