Hypnotizér | Lars Kepler | Recenze

- 7:00:00

Zavři oči, uvolni se, poslouchej pouze můj hlas, jsi v bezpečí, až ti řeknu, budeme společně klesat níž a níž, začínám odpočítávat...

Zhypnotizovanému člověku ochabnou svaly, veškerá mimika a krása je ta tam, máte výraz ohněm pohlazené figuríny a vzhled sto padesáti leté želví prapraprababičky. Je tedy zřejmé, zda-li jste opravdu ve stavu hypnózy nebo jestli tento stav pouze předstíráte. Umíte se tvářit jako stará želva? Neumíte!
Joonu Linnu si představuji jako toho nejlepšího chlapa na světě, člověka, se kterým bych se možná i podělila o oběd, jak by mi byl sympatický. Tento detektiv, hlavní hrdina, nebudu říkat, že jeho schopnosti a dovednosti nejsou trošku supermanovské, to bych tedy pěkně kecala a já kecat nehodlám, má své zvláštní kouzlo, a i přes všechna jeho pozitiva ho máte rádi, oblíbíte si ho a prožíváte jeho příběh s ním. Ale pozor, Joona Linna má vždycky pravdu a vždycky to každého donutí uznat! Protože on to přeci říkal! Erik Maria Bark, je další hlavní mužský článek, tvořící s Joonou příběhovou dvojici. Erik je odborník na léčku traumat pomocí hypnózy s několika letou praxí. A jak tomu už bývá má pestrou minulost, která ho donutila složit slib. A sliby se mají plnit...
...kdyby se Erik svého slibu držel, nemohl by vzniknout tento příběh, na jehož začátku nám autor (rozumějme autoři pod pseudonymem Lars Kepler) přichystal masakr místo úvodu o krajince a malebném městě někde na severu s moderními domky, se svíčkami připevněnými na adventních věncích, jelikož za chvilku budou Vánoce. Oni budou, ale až na poslední stránce, přeskakovat listy je ale výslovně zakázáno. Vraťme se tedy zpět na začátek. Potom, co si barvitě představíme zmasakrování rodiny Ekových a otočíme další list, až to všechno rozdýcháme, nám zůstane na nemocničním lůžku zachráněný pubertální chlapec Josef. Je těžce zraněný, je v kómatu, je jediný přeživší...nebo ne?

Josef sám nezůstal, což ho určitě potěší, přežila i jeho starší sestra Evelyn, kterou on má rád, moc rád.
Viděl Josef vraha svých rodičů a mladší sestřičky? Zná ho? Jak se ho ale zeptat, když je v kómatu. Na scénu přichází Erik, kterého tahle situace nenechá chladného a odtažitého, naopak, on dokonce poruší svůj slib a rozhodne se přes Joonovo naléhání Josefa zhypnotizovat. Byla to chyba?

Přes přehledné kapitoly, dávající nám jasně najevo, v jakém dni a čase zrovna jsme, se pomalu začítáme do příběhu. Příběh nás pohltí, je psán jednoduchým stylem, v konverzacích postav se neztrácíme, je nám hned jasné, která zrovna přišla na scénu, každá má totiž jedinečnou osobnost. 

Když jsem se mezi prvními stránkami dozvěděla konec příběhu nevěděla jsem, jestli číst dál nebo  sáhnout po něčem jiném. Proč to má pět set stránek, když už vím, nebo si to aspoň myslím, že to vím, jaký to má závěr? Nečíst dál by byl totiž veliký omyl, příběh je i přes své předem dané vyvrcholení  strhující. I tak mám ale jednu výtku...nemůžu si pomoci, ale autor ze všech ženských postav, jo i z těch bláznivých a praštěných, udělal hysterky a jak už bylo řečeno blázny. No, uznávám, že i mužské postavy to neměly moc v hlavě pořádku, až na pár vyjímek. ...Ale tomu se musíme přizpůsobit, je to přeci jen kniha o hypnotizérovi, nemůžeme tedy očekávat dokonalost a chytrost všech jedinců, ve skutečnosti tomu taky tak není, nebo mi snad chcete tvrdit něco jiného?

Hypnotizéra jsem přečetla s nadšením a byla to pro mě příjemná oddechovka s trošku brutálními rysy. U knihy jsem se nenudila, stále se něco dělo, musela jsem zůstat ve střehu a nenechat si nic uniknout. Pravda, jednu věc bych z příběhu klidně vypustila. Proč tam autor nastrkal ty pokémony? Nejsem stará ani naopak moc mladá, abych nevěděla o co jde, bohužel i přes nedávné dětství strávené  s Pikachum, si nepamatuji jména všech pokémonů vypuštěných z pokeballů, proto mě stránky s těmito (ne)tvory moc nezaujaly a nepotěšily. 

Víc Hypnotizérovi vyčítat nebudu a ani ho nebudu více vychvalovat. Je takový jaký je.  Své čtenáře si i přes to všechno zaslouží, zaslouží si jich spoustu a spoustu jich má.

...pomalu se budeme vynořovat z hlubin, jsi v klidu, nic se ti nemůže stát, jsi v bezpečí, a teď, otevři oči.

Anita

Anotace:
Psychiatr Erik Maria Bark je uznávaný odborník na léčbu traumat. Jedné prosincové noci mu zavolá kriminální inspektor Joona Lina a prosí ho, aby okamžitě přijel do nemocnice k těžce zraněnému patnáctiletému chlapci, kterého policisté objevili jako jediného přeživšího v rodinném domku. Erik se v minulosti po dlouhou dobu věnoval hypnóze a pouze s jeho pomocí může policie chlapce vyslechnout  a zjistit, kdo brutálně zavraždil jeho rodiče a mladší sestru. Erik však praxi hypnotizéra ukončil před deseti lety a žádost o pomoc v něm probudí bolestné vzpomínky. Komisařovu prosbu zprvu odmítne, nakonec se však nechá přesvědčit a všichni se rázem ocitnou ve víru dramatických událostí. Erik je nucen postavit se tváří v tvář minulosti a vrátit se ve vzpomínkách zpět do časů, kdy jeho profesionální život ležel v ruinách a jeho manželství bylo na pokraji zhroucení. 
Název: Hypnotizér
Originální název: Hypnotisören
Autor: Lars Kepler
Nejnovější vydání: Host - 2010 (ČR)
ISBN: 978-80-7294-399-9
Počet stránek: 520
Překlad: Azita Haidarová
Vazba knihy: brožovaná

Hodnocení na databázi knih: 82%
Hodnocení na ČBDB: 82%

Další oblíbené články

6 komentářů

  1. Hypnotizér je jedna z mých nejoblíbenějších knih, super recenze :)

    OdpovědětVymazat
  2. Knihu jsem nečetla, ale po tvém recenzi si ji budu muset přečíst. :)

    Medvědova slečna

    OdpovědětVymazat
  3. Děkuju Vám. Chystám i recenze na další "díly" a vlastně na všechny knihy od Larse Keplera. :)

    OdpovědětVymazat
  4. Nedávno jsem si celou sérii pořídila a brzy se na Hypnotizéra chystám, tak jsem zvědavá, jak se mi zalíbí... Máš moc hezký blog, našla jsi ve mně nového čtenáře :) Těším se na nové články, měj se krásně :)

    OdpovědětVymazat
  5. Na Hypnotizéra a vlastně i celou sérii se chystám, tak jako Týna jsem si ji i já nedávno pořídila a tak jako v Táne, i ve mně nalezneš jistě svého nového pravidelného čtenáře :)
    Měj se pěkně

    OdpovědětVymazat
  6. Červenám se. Snad se Vám tu bude líbit i nadále. :)

    Už mi zbývá jen pár stránek Paganiniho smlouvy, kterou recenze taky nemine! Stejně na tom budou i další knihy, tak se těším až si přečtu i Vaše recenze. :)

    OdpovědětVymazat

Jsem ráda, že jste si udělali čas na komentář. Děkuji.