Metoda 15/33 | Shannon Kirk | Recenze

- 17:05:00

"A já vím, že je to marné
Vím, jak to vždy dopadne
Protože vše je možné, Giorgio
Stejně vytrváme, vytrváme"
Vytrváme (The Innocence Mission)
A už je to i tady! Kniha, o které již napsalo nespočet knihomolů. Slavný světový bestseller, který slibuje napínavý příběh vyprávěný těhotnou šestnáctiletou dívkou, pocházející z velmi bohaté rodiny a mající chviličku před porodem. Dívka, která byla unesena a vězněna přes měsíc v uzamčeném pokoji. Kolik z vás by tak dlouho vydrželo s úsměvem na rtech? Zní to jako nudná hra vězněné myšky a agresivního únosce? A co když je ta myška větší sociopat než únosce? Co když ta myška místo usedavého pláče celou tu dlouhou dobu...

Je možné, aby délku věznění určovala oběť místo věznitele? Připadá vám běžné, že zamčená myška si sama určí den, kdy se osvobodí? A vůbec, proč až za měsíc? 
Neustále vycházejí příběhy, kde je někdo někým mučen či vězněn. Policie po něm pátrá, snaží se ho najít včas a nakonec se to jen o vlásek povede. Zde se nám představí zvláštní agent Roger Liu, který sám není moc obyčejný. Jeho zajímavá minulost a výjimečná schopnost nám bude vysvětlena v kapitolách, které se střídají s kapitolami, vyprávějící naší mladičkou sociopatkou. A to vše je psáno ich-formou. (Už jsem jako Horst v teleshoppingu. Hihi) V tomto případě musím konstatovat, že ich-forma je výhra, jelikož to knize ještě dost přidává na báječnosti.

Pokud jste Metodu 15/33 ještě nečetli, nemyslete si, že podle anotace víte vše. Ona toho sice dost prozrazuje (například to, že je unesená dívka těhotná), ale na druhou stranu toho dost skrývá a postupně vám vše odhaluje (opět se vrátím k tomu těhotenství, v knize o něm bude řeč až za několik stránek). A překvapení, které vypluje na povrch až v poslední třetině knihy? Koho policie hledá a koho si myslíte, že najde? 

Shannon se snažila vytvořit prazvláštní oběť ... nezletilá dívka, která je zvyklá se o sebe starat převážně sama, těhotná, geniální, všímavá, arogantní, pomstychtivá, manipulátorská, sociopatka ... a na druhou stranu hřiště postavila únosce, kterému pouze hloupost nestačí, takže mu připsala další neobvyklou vlastnost (tu si musíte najít v knize)

Sama jsem uvězněné myšce nefandila, předem jsem čekala, co asi svému únosci provede (jinak to nešlo, když je anotace a reklama tak ukecaná). Nechala jsem se pohltit a podle seznamu položek hádala, jak to všechno skončí. A jak to tedy skončí?

Pokud vám vadí brutalita (jo, moc jí tu není, jenže to říká člověk, který miluje detektivky) knihu budete asi těžko trávit. Jestli vám nějaká ta mrtvola nepozvedne ani obočí, zkuste se začíst a ohodnoťte knihu sami. 

Možná mé hodnocení zní negativně, ale tak to vůbec není, příběh se mi líbil, je hodně čtivý, strávíte s ním krásné odpoledne, protože kapitoly končí tak napínavě, že se kniha nedá odložit na další den. Dejte těmto pár stránkám šanci, určitě vás nezklamou.

Anita 

Anotace:
Představte si těhotnou šestnáctiletou dívku, vytrženou z klidu a míru vlastního domova a uvězněnou v úložném prostoru špinavé dodávky. Je sama, unesená a k smrti vyděšená.
A teď trochu jiný pohled.
Představte si těhotnou šestnáctiletou dívku, geniální hříčku přírody a skvělou manipulátorku, uvězněnou v úložném prostoru špinavé dodávky. Od první vteřiny únosu není její chladně kalkulující mysl posedlá ničím jiným, než záchranou svého ještě nenarozeného syna a vykonáním aktu nemilosrdné pomsty. Tu plánuje metodicky, vypočítavě a vědecky.
Dá se dívka označit termínem klinický sociopat? Trpělivě vyčkává na pravý okamžik, neponechává nic náhodě, vše má dokonale načasováno. Když je oběť, stejně nemilosrdná, jako její únosci, hodí se metoda 15/33. A na mysl se vkrádá vtíravá otázka: kdo je tu vlastně oběť a kdo agresor?
Název: Metoda 15/33
Autor: Shannon Kirk
Nejnovější vydání: Omega - 2017 (ČR)
Originální název: Method 15/33
ISBN: 978-80-7390-570-5
Počet stránek: 240
Překlad: Petr Červený
Vazba knihy: vázaná s přebalem

Hodnocení na databázi knih: 73%
Hodnocení na ČBDB: 68%

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji  nakladatelství Omega. A pokud jste se rozhodli, že si tuto knihu pořídíte, můžete to udělat zde.

Další oblíbené články

2 komentářů

  1. Další skvělá recenze! I tuhle knihu mám v hledáčku a štve mě, že všichni ji už četli, jen já ne :D Pravda, anotace je ukecaná, ale možná právě proto mě tak zaujala. Já tušila, že s tím těhotenstvím to nebude jen tak :D A hlavně mě zajímá, co mu provede. Jak moc je šílenější než samotný únosce? Určitě jsi mě nakopla se po knize podívat dříve, než jsem myslela :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji.
      To je vždy nejlepší poklona, když recenze čtenáře přistrčí k tomu, aby si knihu koupil co nejdřív. :)
      Určitě se máš na co těšit, vůbec jsem nečekala, že tolik kousků skládačky se dá nastrkat do knihy, která nemá ani 250 stran. :D

      Vymazat

Jsem ráda, že jste si udělali čas na komentář. Děkuji.