Svědkyně ohně | Lars Kepler | Recenze

- 9:21:00

Kepler po třetí a stále baví, napíná, upoutá, poučí, překvapí a opět nás dostane. Nepřeháním.

Vnímáte při čtení knihy každé slovíčko nebo jen letmo sledujete řádky a do paměti si vypisujete pouze okamžiky, které se vám zdají důležité a potřebné pro následující průběh děje? Osobně to mám nastavené tak, že se chci co nejdříve dostat na konec knihy, chci odhalit všechna její tajemství a užít si ten pocit, kdy dočítám poslední stránky a přikyvuji, děsím se, raduji se, chápu, nechápu, případně se těším na pokračování. Na druhou stranu, jakmile knihu zavřu, vytáhnu z ní záložku a odložím zpět na své místo do knihovny, začne mi být líto, že už si ten příběh nikdy znovu neužiji tak, jak tomu bylo poprvé. A právě kvůli tomu si knihu vychutnávám na maximum a snažím se, aby mi nic neuniklo a příběh se ke mě dostal v takovém kouzlu, v jakém ho jeho autor vytvořil. A přesně to vám při čtení Keplerovek doporučuji.
Svědkyně ohně nás po menším politickém rozbroji v podobě Paganiniho smlouvy opět vrátí do oblasti psychologie. Dýchne na nás temná atmosféra, otevřou se nám brány do světa spiritismu a samozřejmě na nás čeká mnohem více než v předchozích dílech (Hypnotizér, Paganiniho smlouva). I zde platí, že další a další dílo je lepší než předchozí. Kepler nás neomrzí a má pořád co ukázat.
Veškerá krutost začíná v Brigittině dvoře, pod tímto názvem si určitě dovedete představit kde co, ale co když vám prozradím, že se pod ním skrývá zařízení psychiatrického oddělení pro dospívající dívky, nezvládající zařadit se do běžného života. Toto laskavé prostředí je umístěno daleko od civilizace, na samotě v lese. Bydlí zde osm mladých dívek od útlého věku až po dospělou slečnu, které má na starosti jeden manželský pár. V onu osudnou noc má službu zrovna Elisabeth, její manžel Daniel má volno. Co se v domě plném žen musí odehrát, aby nás daný příběh překvapil a zaujal? Aby na scénu opět nastoupil Joona Lina, který je v celé knize pouze pozorovatel a oficiálně nemá pravomoc vyšetřovatele? Hlavní roli policejního osazenstva proto představuje, pro nás již známá, Saga Bauerová, krásná, mladá, dokonalá víla, která se umí opravdu rozzuřit, když jí Joona zasahuje do vyšetřování. Přiznejme si to nebo ne, stejně více fandíme Joonovi a chceme, aby vše vedl on. Možná i proto je Svědkyně ohně tak poutavá, hlavně v okamžicích kdy Joona porušuje pravidla a zachází stále dál a dál...

Brutální vraždu, bravurně popsanou a detailně promyšlenou, plnou krve, násilí, nám Kepler velice živě naservíruje hned na začátku. Hned je tedy jasné, co se bude na zbylých stránkách řešit. Co není jasné, je kdo a proč byl schopen takového zločinu. Samozřejmě, že si uděláte představu o celé situaci, necháte si vše projít hlavou a ukážete na údajného vraha, kterého se vám bude postupné otevírání detailů snažit předhodit. Je přeci jednoduché svalit vinu na jedinou chybějící dívku, obzvláště když na ní veškeré důkazy až nápadně ukazují. Možná se nachytáte, Joona se ale nachytat nenechá a pustí se do vyšetřování na vlastní pěst.

V knize se setkáváme, jak jsem již nakousla, se spiritismem. Nemám toto téma příliš v lásce, mám na něj svůj vlastní názor a zrovna ho nevyhledávám. Zde bylo zasazeno tak hezky, že mi nevadilo ani maličko. Bylo totiž představeno ze strany faleše, klamání a nepravd. Žádné výmysly a nadpřirozené schopnosti, ani voda ve sklenici sama od sebe nezačala tancovat. Hrdinka Flora, údajné médium, komunikující se světem mrtvých, je zajímavá žena s nelehkým životem a vlastním osudem. Její osud bude osudem i celé knihy, protože právě Flora je, ač tomu nic nenasvědčuje, klíčem k trezoru, skrývající obrovské tajemství. To ale rozhodně není vše, místy se vám bude zdát, že čtete nějakou scifi knihu, jak je možné, že si Kepler dovolil přihodit trošku nadpřirozena, co je to za nesmysl, vždyť je to přitažené za vlasy...sama jsem si to v duchu říkala, než jsem došla k vysvětlení. V tom okamžiku se budete rvát za vlasy vy sami a rozplývat se nad myšlenkou, která byla do knihy zasazena. Opravdu to žádné scifi nebude, bude to dokonalý.

Nebudu vám tajit, kdo rozjetý vlak zastaví. Joona již po třetí předvede své schopnosti a inteligenci, možná i kus štěstí. Vezme nás po další části Švédska, provede nás nejen nekonečným světem psychologie, ale i krásnou krajinou s malebnými městečky, osamělými místy s tajnými zákoutími.

Snad si budete v průběhu děje říkat, jak už vás nic nepřekvapí, jak máte všechno za sebou, jak se už jen snažíte vyřešit onu záhadu. To rozhodně nečekejte. Svědkyně ohně vám to největší tajemství prozradí až na samém konci, odkryje vám nejen onen trezor, ale zároveň vám prozradí, proč právě Svědkyně ohně... proč zrovna ona. A opět ve vás vyvolá ten podivný pocit... A co teprve až se dostanete do přídaných kapitolek, které vás pustí o obrovský kus blíž do osobního života Joony Liny, co se stane s jeho rodinou, počkat, on má rodinu? 

Chyťte se jednoho konce klubíčka a věnujte pozornost každému kousíčku dokud nedojdete na druhou stranu... Jedině tak si toto dílo vychutnáte.

Anita

Anotace:
Svědkyně ohně je název napínavého detektivního románu, jehož autorem je manželská dvojice vystupující pod pseudonymem Lars Kepler. V dnešní době začíná být běžné, že policejní práce nespočívá čistě v rutinním porovnávání faktů a ověřování údajů. Když policie řeší obzvlášť komplikované případy, přizve k vyšetřování i osoby, které by se k místu činu nesměly ještě před několika lety ani přiblížit. Využívání lidí s paranormálními schopnostmi tak sice není běžnou každodenní praxí, ale stává se čím dál častěji. A to i přesto, že prozatím není v policejních statistikách zaznamenán ani jeden případ, který by vyřešil psychotronik nebo médium. Flora Hansenová se živí jako médium. Již celou řadu let přesvědčuje své okolí, že umí komunikovat s mrtvými. Postavila si na tom celou kariéru, a jak je to doopravdy s jejím talentem, ví jen ona sama. Jednoho letního večera sleduje zprávy a zaujme ji děsivá vražda, která se stala v ústavu pro psychicky narušené dívky. Flora se rozhodne, že zavolá na policii a oznámí, že kontaktovala ducha mrtvé dívky a může pomoci s případem. Vyšetřování brutální vraždy je vždy ošemetné a Joona Lina ví, že nemůže ponechat nic náhodě. Stejné noci, kdy dívka skonala, z ústavu uprchla jiná chovanka. Všichni ji popisují jako hodnou a tichou dívku. Protože z vyšetřování jednoznačně vyplývá, že vraždu spáchal někdo zevnitř ústavu, je i tato dívka v podezření. Jak najít stopu prohnaného vraha dřív, než spáchá další zločin? Pomůže Flora policii vraha dopadnout, nebo celé vyšetřování ještě více zkomplikuje?
Název: Svědkyně ohně
Originální název: Edvittnet
Autor: Lars Kepler
Nejnovější vydání: Host - 2012 (ČR)
ISBN: 978-80-7294-661-7
Počet stránek: 528
Překlad: Azita Haidarová
Vazba knihy: brožovaná

Hodnocení na databázi knih: 89%
Hodnocení na ČBDB: 90%

Nemáte zdání, kdo je Joona Lina, kdo je Saga Bauerová a o čem to vlastně mluvím? Navštivte tedy mé recenze na první a druhý díl ze série keplerových detektivek a vydejte se do švédského detektivního světa hezky od začátku. 
Recenzi na Hypnotizéra naleznete -> zde.
Recenzi na Paganiniho smlouvu naleznete -> zde.

Další oblíbené články

5 komentářů

  1. Tak jo, přesvědčila jsi mě, že se neprodleně musím podívat po dalším dílu. Jak je vidět, bude hodně napínavý. Už teď jsem dost zvědavá, co se bude dít a jak vyřeší další vraždu. A vůbec, Joona a rodina? Eh.. Se mi nechce věřit :D Pěkná recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za pochvalu.
      Když jsem si pořídala všechny knihy od Keplera najednou, dala jsem si předsevzetí, že je nebudu číst hned za sebou, a že si je vždy hezky proložím nějakou oddechovkou...No, dopadlo to tak, že nedělám nic jiného než čtu keplerovky. :)

      Vymazat
  2. Miluju Keplera, chystám se na Králíka :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lovec Králíků mi dorazí zítra, už se těším. :)

      Vymazat
  3. Kepler je výborný, na blogu mám pár jeho knih.
    O všem? Ovšem!

    OdpovědětVymazat

Jsem ráda, že jste si udělali čas na komentář. Děkuji.