Velký Gatsby | Francis Scott Fitzgerald | Recenze

- 18:56:00

Píší se 20. léta 20. století, ocitáme se na Newyorském Lond Islandu mezi tou největší zbohatlickou smetánkou. Všude vládnou peníze, luxusní život je samozřejmostí každého v okolí, užívání si života téměř nonstop patří mezi jedinou denní rutinu. Je nejvyšší čas vyřídit důležité telefonní hovory, uzavřít výnosné obchody, načančat se a svým nejnovějším nablýskaným automobilem se vydat ke Gatsbymu na další nezapomenutelnou noční jízdu, plnou toho nejdražšího alkoholu, švédských stolů, prohýbajících se pod vahou nejrůznějších druhů pamlsků, a hlavně musíme protančit celou noc...
Velký Gatsby byl poprvé vydán v roce 1925 a ač se jeho příběh odehrává v té samé době nebyl vůbec pozitivně oceněn. Popularita, která se dostává hlavnímu hrdinovi Gatsbymu se této knize nedostala ani z pětiny. Kniha si tedy musela počkat na začátek druhé poloviny 20. století, než o ní lidé projevili zájem. No a dnes je to oblíbená kniha spousty z nás, dokonce jí najdeme i na seznamu povinné četby k maturitní zkoušce. Zvláštní... (Nemusím ani připomínat, že největší slávu jí zařídilo filmové zpracování, a sice to nejnovější s Leonardem DiCapriem v hlavní roli.)

Když jsem byl mladší a všechno se mě hloub dotýkalo, dal mi otec jednu radu, která se mi od té doby pořád honí hlavou. "Vždycky, když dostaneš chuť někoho kritizovat," řekl mi, "vzpomeň si, že všichni lidé na tomhle světě neměli takové výhody jako ty."
Na tomto příběhu je nejkrásnější styl, kterým je psán. Možná je to způsobené malým počtem stránek, ale spíš bych se přiklonila k dokonalému vyjadřování autora. On totiž příběh není příliš složitý a když si odseknete všechno to okolo a okolo, tak vám zbude strohý nápad a základní myšlenka jeho rozuzlení. Fitzgerald svým umem dokázal z jednoduchého děje udělat napínavé a poutavé čtení. Pro luxus je spousta synonym, ale není jich tolik, kolik jich bylo do knihy potřeba zasadit. A s tím si autor poradil bravurně.

Nick Carraway je obyčejný mladík, žijící v malém klidném domku. Právě on nám vypráví celý příběh  přesně tak, jak ho vidí. Klíčovým okamžikem v jeho dosud tichém životě bude zpráva od jeho souseda. Soused je zbohatlík, který ve svém luxusním obrovském domě pořádá nekonečné večírky pro každého, který se zastaví. Jedinou pozvánku, kterou kdy napsal, poslal právě Nickovi. 
Nick nám prozradí jediný důvod, proč byl na večírek pozván. Gatsby se touží sejít s jeho sestřenicí Daisy. A tímto prostým přáním začíná obrovský příběh....

Můžete namítat, že se toho v knize moc neděje. Čtete a čtete a přitom stojíte na tom samém místě a několik stránek se z něho ještě nepohnete. Takovou knihu, bych nejspíš zavřela a už bych neměla chuť se k ní kdy vracet. Velký Gatsby dokáže vyčarovat poutavou atmosféru, která vás bude držet stále bdělé a vám se ta kniha bude líbit. Zlatou korunu tomu všemu dodá dokonalý a překvapivý závěr. 

Setkala jsem se i s názorem, že Gatsby je napsán resp. popisován jako film. Prý to působí jako když sedíte v kině, máte zavřené oči a člověk vedle vás vám vypráví co se na plátně odehrává. Jak už jsem zmínila kniha byla několikrát zfilmována, já jsem příběh nejdříve četla, pak jsem se podívala na nejnovější film. Větší zklamání mě už postihnout nemohlo. Takže rada pro ty, kteří viděli film a nečetli knihu, nenechte se odradit, ta kniha je úžasná!

"Dlouhá, tajná, fantastická hra byla dohrána."

Anita

Anotace:
Vypravěčem románu je Nick Carraway, který přijíždí do Spojených států. Zde se chce věnovat obchodu s cennými papíry. Jeho sousedem je bohatý Jay Gatsby, který Nicka požádá, aby mu zprostředkoval setkání s jeho sestřenicí Daisy. Gatsby Daisy miluje, ale ona je vdaná za Toma Buchanana. Manželství není šťastné. Buchanan má milenku Myrtle, která tragickou náhodou skončí pod koly Gatsbyho auta, které řídila Daisy. Myrtin manžel Wilson pokládá za viníka Gatsbyho...
Název: Velký Gatsby
Originální název: The Great Gatsby
Autor: Francis Scott Fitzgerald
Nejnovější vydání: Leda - 2015 (ČR)
ISBN: 978-80-7335-268-4
Počet stránek: 208
Překlad: A. Tomský, R. Červenka
Vazba knihy: pevná bez přebalu, lesklá

Hodnocení na cbdb: 77%
Hodnocení na databázi knih: 77%

Další oblíbené články

5 komentářů

  1. O Fitzgeraldovi jsem přemýšlela, ale Velký Gatsby mě nikdy moc nezaujal. Ještě uvidím, jakou knihou začnu. Každopádně je to moc hezká recenze a posunula jsi knihu o kousek výš k přečtení :)

    OdpovědětVymazat
  2. Film miluji a říkala jsem si, že musím číst i knihu! Ale bála jsem se, že to bude nějaká 500stránková kniha, protože film byl docela dlouhý :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jsem nevěřícně koukala na tu tenkou knížečku, když jsem jí poprvé viděla. :D Přišlo mi, že film je udělatý tak, že do něho nastrčili veškerý popis okolí a toho obrovskýho bohatství, ale naopak mi tam toho hodně z knížky chybělo a kdybych jí před filmem nečetla, tak by se mi asi tolik nelíbil. Nedokázala bych si to všechno správně pospojovat. :)

      Vymazat
  3. Taky jsem nejdříve viděla film a až pak četla knihu a dost mě to mrzí :) Ale nejhezčí mi na knize přišel fakt, jak dokázal Fitzgerald do tak relativně krátkého příběhu a jednoduchého děje nacpat spoustu zásadních myšlenek o své době - morální úpadek, bohatství, které po smrti ztrácí svou hodnotu a ještě mnoho dalších.

    Vybrala jsem si ji k maturite, tak si ji snad ještě jednou stihnu přečíst. Jenom prosím, oprav si interpunkci a gramatické chyby v článku :)

    http://fragmentace.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat

Jsem ráda, že jste si udělali čas na komentář. Děkuji.