Chlapec v pruhovaném pyžamu | John Boyne | Recenze

- 4:00:00

"Dva malí kluci na opačných stranách velkého plotu."
Malý německý hošík Bruno je společně se svými rodiči a Beznadějným případem nucen opustit svůj milovaný pětipatrový dům, v němž doposud šťastně žili. Důvodem je otcovo povýšení, které kromě nové nablýskané vojenské uniformy přináší nutnou změnu dosavadního života. Velmi razantní změnu. Rodina má zabaleno a je připravena přivítat nový domov. 
"Tohle není žádný domov a nikdy nebude."
Bruno a jeho sestra Beznadějný případ Gretel nevidí na novém domově nic, co by se dalo označit jako pozitivní. Jejich pře a sourozeneckou válku podivné prostředí ukončení jako mávnutím kouzelného proutku. Oba cítí, že ten druhý sdílí stejný názor a jejich myšlenky se ubíhají společnou cestou. Ovšem jejich povaha zůstane odlišná. Bruno je posedlý dobrodružstvím a je přesvědčený stát se průzkumníkem a badatelem. Gretel je dvanáctiletá slečna, opatrující své panenky a objevující šarm mladých důstojníků. A rodiče? Otec se plně věnuje svému důležitému úkolu a matka se propadá do svého vlastního světa... 

Je možné, že o nepatrný kousek dál, žije stejně starý chlapec jménem Šmuel, kterému byl odebrán překrásný domov stejně jako Brunovi? Je možné, že ač se chlapci zdají tak odlišní, jsou si neskutečně blízcí? Je možné, že o blahu a jednoduchosti jejich života rozhoduje strana vysokého nekonečného plotu?

Pohled malého devítiletého chlapce nám vypráví silný emotivní příběh o Holocaustu. Pokud nejste z kamene, tato kniha vás hluboce zasáhne. Místy svůj nával nových emocí zjednodušuje Brunovými myšlenkami a jeho dětské snaze o pochopení celé situace. 
"Já si myslím, že to nejlepší, co můžeme udělat, je na tohle všechno zapomenout, sebrat se a jet zpátky domů. Můžeme to potom zapsat na futro zkušenosti."
Nic to ale nemění na tom, že i přes tušení o závěru knihy budete číst s otevřenou pusou dál a dál. Jak si malý hošík vysvětlí odlišené oblečení lidí tam za plotem? Proč jsou vůbec za plotem? Kdo jsou ti lidé? Proč si oni můžou spolu hrát a Bruno nemá v okolí žádného kamaráda? V čem spočívá ten rozdíl? Dále, kdo rozhoduje o tom, kdo má mít na sobě uniformu a kdo pruhované pyžamo? Proč k nim nemůžou přijít na večeři stejně jako Fíra a ostatní důstojníci?
"Nikdy jsme neměli zvát Fíru na večeři. Když si někteří lidé vezmou něco do hlavy, jsou schopni jít za tím i přes mrtvoly."
Je těžké popsat tuto uzoučkou knihu, aniž bych vypustila její kouzlo. Bruno a Pyžamoví lidé, jak je sám nazval, nám připomenou události spojené s Holocaustem. V knize nehledejte žádná fakta, žádné události, které tuto zrůdnost odstartovaly, nehledejte zde žádné detaily o pracovních táborech, žádné důmyslné popisování jeho zařízení. Jen čtěte a věřte, že konec knihy vás i přes veškerá očekávání zaskočí. 
"Protože s každým klukem, se kterým jsem se kamarádil, jsem si mohl hrát. Ale my dva si nikdy nehrajeme. Děláme jen to, že sedíme a povídáme si."

Anita

Upozornění: Jestli si chcete ponechat alespoň nějaká tajemství příběhu a odhalíte si je až při čtení knihy, přeskočte anotaci, která vám jinak vše prozradí!

Anotace:
Devítiletý německý chlapec Bruno neví nic o konečném řešení židovské otázky, ani o koncentrácích. Neví nic o strašlivém utrpení, které jeho národ uvalil na miliony Evropanů. Ví jen to, že byl odtržen od své šťastného domova v Berlíně a převezen do odporného domu uprostřed oplocené pustiny, kde se nemůže ani zabavit, ani si najít přátele. Až se jednoho dne setká se stejně starým chlapcem Šmuelem, který žije podobně vykořeněný, jenže na druhé straně vysokého plotu. I on, jako ostatní, nosí pruhované pyžamo. Bruno je zvídavý a přátelství se Šmuelem mu dá příležitost zjistit, co se to  za tím plotem vlastně děje. Proto si i on oblékne pruhované pyžamu a protáhne se dovnitř, netuše, že jeho nevinná zvědavost ho odvede k odhalení strašlivé pravdy. Mladiství čtenář prožívá s Brunem krok za krokem zmatek dítěte náhle přesazeného z pohodlného života ve městě do pusté krajiny utrpení a neštěstí.
Název: Chlapec v pruhovaném pyžamu
Originální název:  The Boy in the Striped Pyjames
Autor: John Boyne
Nejnovější vydání: Slovart - 2017 (ČR)
ISBN: 978-80-7529-290-2
Počet stránek: 184
Překlad: Jarka Stuchlíková
Vazba knihy: vázaná

Hodnocení na databázi knih: 89%
Hodnocení na CBDB: 91%

Další oblíbené články

6 komentářů

  1. Skvělá recenze, Ani. Film jsem viděla nesčetněkrát a patří k jedním z mých neojoblíbenějším, moc se mi líbí ten Boynův neotřelý náhled - pojetí války zase zcela jiného úhlu pohledu. Knihu si hodlám pořídit na Světě knihy, takže doufám, že se mi zalíbí alespoň tolik jako film. Z tvých úryvků to vypadá na trochu "jednodušší", přesto však hodnotné čtení :)
    Měj se krásně

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. :)
      Toto je jeden z hodně mála případů, kdy se mi líbí knížka i film. Třeba je to právě tím, že je to čtení "jednodušší".
      Zároveň jsem si pořídila i Chlapec, na vrcholu hory, tak doufám, že to bude další skvělá kniha. :)

      Vymazat
  2. Anotaci jsem přeskočila, ráda se všechno dozvím až ze samotného příběhu. Popravdě, o knize vím dlouho, ale nikdy jsem se o ni moc nezajímala. Ale tvá recenze to změnila, takže si ji píšu na seznam :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě se pak pusť i do filmu, bude to další zážitek. :)

      Vymazat
  3. Ahoj, už se na něj taky moc těším... Tvoje recenze je skvělá!

    OdpovědětVymazat

Jsem ráda, že jste si udělali čas na komentář. Děkuji.