Projekt Kronos | Pavel Bareš | Recenze

- 18:16:00

Rozhodla jsem se přečíst něco, co napsal český začínající spisovatel, který má v občanském průkaze stejný rok narození jako já. Na Projekt Kronos jsem narážela na spoustě internetových stránkách, četla jsem na něho několik recenzí, ale žádná z nich nebyla taková, jaká by být měla. Popravdě, nikomu se tuto knihu nepovedlo zrecenzovat tak, abych si po přečtení tohoto dlouhého příběhu mohla říct: "ano, to sedí". A už vůbec jsem na knihu nebyla připravená, proč nikdo nenapsal co doopravdy čekat? Nechci tím říct, že já budu se svou recenzí oceněna titulem "recenzent století", ale pokusím se na to jít trošku jinak, než opisem anotace.
(Zároveň upozorňuji, že jsem se v tomto odstavci bavila pouze o recenzích, které jsem četla. Opravdu jsem je nečetla všechny a věřím, že jsem měla zrovna jen špatný výběr, a že právě ta Vaše recenze je výborná.)
Zpět k anotaci. Nebudu zde příběh převypravovat, věřte nebo ne, ale zabralo by mi to asi polovinu fyzické knihy Projekt Kronos. Příběh je to velmi rozsáhlý, místy zabíhá do nejmenších detailů a i přes snahu opakovat v téměř každé kapitole to nejdůležitější (bohužel ne vše nejdůležitejší), aby čtenáři pomohl pochopit oč se vlastně jedná, je to pěkná rozcvička pro představivost a udržení pozornosti. Kdo se ztratí, nemá šanci se zpětně chytit, stejně jako obyvatelé "Downtownu" a jeho temných zákoutí. A já jsem s tím měla docela velký problém. Snažila jsem se pozorně vnímat vše, co jsem četla, dokonce jsem s knihou strávila mnohem více času, než jsem věnovala jiné, stejně rozsáhlé, ale i přesto mi toho hodně unikalo ve smyslu, že ne vše bylo vysvětleno tak, jak by být vysvětleno mělo. Kniha mi přišla spíše jako pokračování něčeho, co už je dávno napsané a já jsem si zapomněla zjistit, že Projekt Kronos je dalším dílem.

Pavel Bareš vytvořil šíleně zajímavý svět roku 2052, který možná za těch pár desítek let opravdu bude realitou (co my víme). Smíchal do sebe hned několik témat lidského bytí, společenských vrstev, životního prostřední, velkoměstských negativ a pozitiv, moderní techniky, nadpřirozených schopností, kriminality, každodenního boje o přežití, bleskově se zvyšujícího zalidnění, nedostatku obhospodařované půdy, neexistenčnosti cestování, klidu, míru, pohody a užívání si života tak, jak to děláme v roce 2017. A to jsem nevypsala úplně vše. Možná právě tato obrovská rozsáhlost knihy je jejím největším a jediným kamenem úrazu.

Projekt Kronos je sice přehledně řazen do hlavních kapitol a jejich podkapitol. Bohužel, když si knihou nejdříve zalistuji a porozhlédnu se, jak je dělená a co mě kde čeká, nebudu z toho vůbec moudrá. Jak je zvykem všech názvů, jsou cizí a já prostě nevím co znamenají, dokud se k nim nedočtu. Pokud jste si v lákadle na knihu, jak já tomu říkám - anotaci, všimli minima vyskytujících se osob, vůbec nečekejte, že jich v příběhu bude pomálu. Naopak. Pavel Bareš dokázal do děje zapojit kde koho a způsobil tím zmatek. Měla jsem co dělat, abych držela krok a sem tam jsem musela otáčet stránky zpět, abych se ujistila, že nejsem ztracená a stále vím, kdo je ten tajemný muž (a pak přijde to prozření, kdy si uvědomím, že jsem o něm už četla poměrně dost dlouhou část). Zkrátka, hrdinů měla kniha až příliš, někteří mi přišli zbyteční a místo vyprávění o nich, mohly být stránky věnované detailnějšímu popisu těch "důležitých osob". To samé vysvětlení oněch sehirů, bylo o nich řečeno všude možně, ale já stále nevím, co přesně dovedou. V knize toho předvedli opravdu hodně a dle mého mají neomezené schopnosti a mohou dělat cokoli. Tak to nejspíš není, ale tak jak to tedy je?

Mrzelo mě, že jsem se seznámila s hlavním hrdinou Jasonem, přitom on vlastně hlavním hrdinou ani být neměl, ale koho by to napadlo, když se velká část na začátku knihy věnovala pouze jemu a jeho životu. Na řadu pak přišli mladí "sirotci" (a Jason šel bez jakéhokoli varování do ústraní), tím jsem si vytvořila jakousi představu toho, že každá velká kapitola bude věnovaná někomu jinému, ale ono to bylo opět trošičku jinak. Zápletkou nejspíš bude to, že jsem byla hodně natvrdlá a vůbec jsem Projekt Kronos nepochopila. (Jestli to tak je, tak se omlouvám, jestli ne, tak má kniha opravdu několik nedostatků.)

Kniha se snaží čtenářovi usnadnit vžití do příběhu pomocí poznámek pod čarou, dle mého je to parádní věc, jen se musí použít tak, aby opravdu byla přínosem a ne další hádankou. Křečovitost čtení to rozhodně příliš nevylepšilo a spíše to nahodilo udici na další témata, která by se mohla objevit v následujících stránkách. Další prostor pro vysvětlivky najdeme na začátku každé kapitoly, kdy je přicházející téma (většinou nové) alespoň částečně objasněno. Někdy se to moc nepovedlo, ale jako zpestření grafického zpracování je to určitě přínosem.

Dalo by se toho o knize napsat určitě mnohem víc, ale nechci potenciální čtenáře odradit nekonečnou recenzí, která je taková kdejaká (nebo ne?).
Pokud rádi objevujete nové autory (hlavně ty české), máte rádi sci-fi a nadpřirozeno, nevadí vám kruté osudy několika lidí, krvelačné situace (trošku i nechutné), nemáte potřebu fandit pouze jednomu hrdinovi a nevadí vám, že se v příběhu střídá několik osob a nezískáte všechny odpovědi, mám pro vás jeden tip. Přečtěte si Projekt Kronos. Tím chci říct, že se mezi vámi najdou jeho nadšenci, ale i zmatení čtenáři, mezi které se v tomto případě řadím já.

Anita


Anotace:
Být hrdinou není ve skutečnosti ani zdaleka takové, jak se o tom píše v komiksech... Píše se rok 2052 a to málo, co po válce ze světa zbylo, halí šero nukleární zimy. Attiona City, jednu posledních lidských civilizací, zevnitř požírá záhadná epidemie a společenské rozkoly. Zatímco prominentní občané v horní části města se vzpamatovávají z válečných hrůz, méně šťastní obyvatelé spodního Downtownu je stále prožívají. Drogový byznys jen kvete, ulicím vládnou konkurenční gangy a zoufalí Downtowneři se ocitají v čím dál větší izolaci. To vše jsou ale jen první výstřely do tmy předznamenávající občanskou válku. Mladý Downtowner Jason Blake mu - k jeho smůle - tohle přání beze zbytku vyplní. Naproti tomu Luko Scarpa nikdy nechtěl nic jiného než prožít svůj život v klidu a míru. Přesto má pod taktovkou nemocnější organizace světa lovit právě takové lidi, jako je Jason. A ačkoli o tom ani jeden z nich nemá nejmenší tušení, brzy se z nich mají stát pouhé figurky šachové partie, ve které se hraje o osud celého města.
Název: Projekt Kronos
Autor: Pavel Bareš
Nejnovější vydání: Host - 2017 (ČR)
ISBN: 978-80-7577-055-4
Počet stránek: 568
Vazba knihy: vázaná s přebalem

Hodnocení na databázi knih: 79%
Hodnocení na ČBDB: 60%

Další oblíbené články

4 komentářů

  1. A pak že ty chodíš pro nápady :D O knize slyším úplně prvně :D Takže jsme si pěkně kvit :D

    OdpovědětVymazat
  2. O knize jsem už slyšela, přijde mi, že v jeden moment jí bylo docela všude plno... Ale nevím, myslím, že bych se přidala k Tobě do řad zmatených. Asi to tedy zatím nechám být, a uvidím časem. Recenze, Ani, úplně perfektně perfektní, píšeš do-ko-na-le! :) Měj se krásně!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc za pochvalu.
      Jestli se do knihy odhodláš pustit, doporučuji si na ní udělat hodně času, třeba se Ti bude líbit víc než mně. :)

      Vymazat

Jsem ráda, že jste si udělali čas na komentář. Děkuji.