Mořeplavec | Diana Gabaldon | Recenze

- 9:23:00

Kdybyste mi před pár lety řekli, že budu dobrovolně bez vzpoury číst román, kterým je popsáno skoro dvanáct-set stran, bez ilustrací a vsuvek, jenž šikovně zabírají místo, opravdu bych vám nevěřila. A ejhle, Mořeplavec od mých očí odplul stejně rychle, jako se k nim dostal. Tuto knihu, kterou velice snadno můžete zaměnit za běžnou cihlu, jsem přečetla na několik dlouhých zátahů. Četla jsem jí s obrovským očekáváním, napětím a ani v jedné z šedesáti-tří kapitol na mě nečíhaly nudné pasáže. 
Mořeplavec přímo navazuje na předchozí román (poznámka: celá sága se týká historických románů, to je jejich správné zařazení, ale já zde používám "pouze" označení román) Vážka v jantaru, která samozřejmě musela skončit otevřeně a napínavě, jinak by se čtenář na Mořeplavce tolik netěšil. Pokud čtete knihy poctivě postupně, příběh Jamieho a Claire pro vás skončil na vrcholu zvaném Craigh Na Dun. V tomto okamžiku není daleko k uronění slzy, protože následujících dvacet let nebudou pro nikoho vůbec příjemné...

Jamie málem zemřel v bitvě u Cullodenu, již po několikáté jsme nuceni představovat si hlavního hrdinu jako unaveného, psychicky zničeného mladého muže, kterému život nepřestává házet klacky pod nohy. Ocitá se na dně, ale tentokrát není tak jednoduché vzchopit se, zapomenout a žít dál, bez Claire a potomka, kterého nejspíš nikdy nepozná. Jamie ztratil vše, co mohl, straní se od své sestry a její rodiny, jelikož oni to poslední, na čem mu záleží. Společně s dalšími přeživšími zajatci kruté a osudné bitvy čeká na svůj soud, netuší jestli bude popraven zítra nebo za několik let, netuší, co všechno ho ještě čeká a jestli vůbec prožije ještě nějaká dobrodružství. Cítil by se jinak, kdyby předem věděl, že ho zachrání jeho dobré skutky a jedno z mnoha lidských rozhodnutí, kterým tehdy zachránil život anglického mladíka?

O dvě stě let později Claire přivádí na svět dítě, jehož biologickým otcem je Jamie. Pro Claire neexistuje nic důležitějšího, než z malého miminka Brianny vychovat dokonalou dceru, na kterou by byl její otec pyšný. O to se pokouší se svým manželem Frankem, se kterým uzavřela dohodu a ze všech sil se snaží žít dál, jakoby se z posledních několika let nikdy nic nestalo. Samozřejmě, že není možné jen tak vypustit část svého života. Obzvlášť, jedná-li se o ty nejkrásnější roky strávené se svou osudovou láskou. Tomu se Frank nemůže vyrovnat, i když se snaží sebevíc. Brianna roste, podobá se stále více Jamiemu, studuje historii. Netrvá tedy dlouho a příběh začíná gradovat. Na to přesně čtenář čeká. Díky dceři a jejímu příteli Claire zjistí, že Jamie v bitvě u Cullodenu nezemřel, on žije dál a živí se jako tiskař. Čtenáře proto okamžitě napadne myšlenka, že se na místo Craigt Na Dun určitě ještě vrátíme...

Možná vás zajímá, proč se kniha jmenuje Mořeplavec. Ano, tušíte správně, že se obrovská část děje bude ocitat na moři. Bude to nuda, říkáte? Měla jsem stejná očekávání, ale Diana Gabaldon mě okamžitě vyvedla z mého omylu. Kniha je čtivá, napínavá, humorná, krásně dorážlivá a přímo psaná pro náročnějšího čtenáře románů. Chvíli jste nahoře, chvíli padáte dolů a vůbec nevíte, kam dál vás vlny moře zavedou. Moc se mi líbí, jak autorka využívá všech postav, jaké kdy vytvořila a čtenáři představila. Zamotané smyčky, větve rodokmenů, situace, kterým jste nevěnovali příliš pozornosti a ony nakonec hrají velikou roli v pokračování příběhu. Doslova každým okamžikem na čtenáře vykukují nové události a odkrývají se tajemství, o jakých se mu ani nezdálo. Občas uhodne, co bude na následující stránce, ale i přesto bude ve velikém očekávání a knihu zhltne jako malinu.

Jedná se o historický román, neobyčejný román, obsahující prvek sci-fi, kterým bych nazvala cestování v čase pomocí kamenů na vrcholu Craigt Na Dun. Samozřejmě, že je příběh velice rozvášněný, přetéká láskou, nesmrtelností hlavní milostné dvojice, obrovské dávky štěstí a neuvěřitelných zvratů, které se zajisté v reálném životě nikdy nestanou. Ovšem, nebylo by nudné, číst  pouze čistě reálné příběhy bez špetky fantazie? Diana Gabaldon má fantazii úžasnou, má velmi dokonale promyšlené povahy jednotlivých postav a vždy ví, jakou figurku v dané situaci vytáhnout. Nebojí se jim ublížit, ani jim připravit krásné chvíle. A právě proto, je tento román tak čtivý a napínavý.

"Proboha, Anglánko?" zašeptal Jamie směrem k nebi. "To jsem já." Nekousla jsem ho, i když jsem to měla velkou chuť udělat.

Anita

Anotace:
K vášnivému setkání Claire s Randallem došlo již dávno. Před dvaceti lety cestovala Claire zpět v čase do 18. století a do náruče galantního Skota jménem Jamie Fraser. Pak se vrátila do svého století, aby porodila jeho dítě. Věřila, že v tragické bitvě u Cullodenu zahynul. Přesto na něj nikdy nezapomněla, a její tělo po něm ve snech stále touží.
Pak Claire zjišťuje, že Jamie u Cullodenu nepadl, ale žil dál a vrátil se na své panství. zde se několik let skrýval v jeskyni, kam mu jeho poddaní nosili jídlo, než se vydal Angličanům, aby jeho lid přežil z peněz za jeho hlavu. Při pobytu ve věznici se spřátelí s jejím velitelem, jehož život kdysi ušetřil, a zároveň objevuje tajemný zlatý poklad u severního pobřeží. Po rozpuštění věznice jsou vězni převeleni do amerických kolonií, ale Jamie je ušetřen a poslán jako sluha na anglický statek...
Claire se k němu vrací a je odhodlaná zůstat s ním v jeho době. Claire si musí zvolit svůj osud a najít odvahu čelit vášni a bolesti, které ji čekají. A také životu nebezpečným intrikám rozpoutaným v rozděleném Skotsku. Čeká ji nebezpečná cesta do neznáma, která navždy zpečetí, nebo definitivně zničí jejích lásku.
Název: Mořeplavec
Originální název: Voyager
Autor: Diana Gabaldon
Nejnovější vydání: Omega - 2017 (ČR)
Počet stránek: 1141
Překlad: Jana Novotná
Vazba knihy: vázaná s přebalem

Hodnocení na databázi knih: 88%
Hodnocení na ČBDB: 88%

Velice děkuji Nakladatelství Omega ze poskytnutí recenzního výtisku. Pokud se chcete o knize dozvědět ještě více, nebo si jí rovnou pořídit, zavítejte na stránky Knihy Dobrovský.

Další oblíbené články

10 komentářů

  1. Moc pěkná recenze. :) Sérii Cizinka miluju, teď zrovna dočítám Vážku v jantaru a Mořeplavec na mě už čeká. Souhlasím s tebou, že vysoký počet stran skoro není poznat. :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem se dokonce přihlásila do konkurzu na knihu "Jak se točí milostné scény" (nebo tak nějak), tak jsem moc zvědavá, jestli se mi poštěstí a knihu získám. :D Teď koukám i na seriál. :)

      Vymazat
  2. Výborná recenze :) Mořeplavec by vážně posloužil jako náhradní cihla :D ale věřím tomu, že i když je to bichle, vůbec se nudit nebudu :) první dva díly byly skvělé :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za pochvalu a přeji hezké čtení, určitě se Ti bude líbit. :)

      Vymazat
  3. Moc pěkná recenze, já tu svou napsala včera. Dneska mám pocit, že jsem ji nenapsala úplně dobře, že jsem nevyjádřila dostatečně, jak moc se mi kniha líbila. :)

    http://vysvobozena.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. To se mi občas také stává, i když si nechám dost času a prostoru na napsání recenze, stejně bych jí pak za pár dní po publikování ještě nejraději poupravila nebo přepsala. :D Málokdy jsem maximálně spokojená, ale zase bych nevypustila nic, co bych považovala za šílenost. Na recenzi k Tobě určitě kouknu. :)

      Vymazat
  4. Ahoj. Jen technická - Pro Claire existuje další věc, než je výchova Briany a té dá přednost. Je to její touha léčit, proto Bree hlídají chůvy a posléze si Brianu bere s sebou Frank do práce, aby mohla Claire dostudovat a posléze i léčit a operovat. Proto si je Frank tak jistý, že s ním Bree odejde zpátky do Anglie, protože s ní skoro vůbec nebyla. Claire je žena, která dala přednost kariéře před dcerou, to Frank se snažil obojí (kariéru i výchovu) zkloubit a proto má s Bree tak dobrý vztah a Claire ne.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Samozřejmě, ale nechci zde vypisovat detailní děj, ten ať si každý čtenář zjistí sám. Takto by se dalo rozepisovat úplně vše a zase nehodlám z recenze udělat pouze zkrácený příběh knihy. :)
      Děkuji za komentář.

      Vymazat
    2. Příjde mi to jako zásadní věc a napsat, že "pro Claire není nic důležitějšího než ..." zabere stejně času i místa jako napsat, že Claire zaplnila prázdné místo ve svém životě studiem a léčením ( chirurgií)

      Vymazat
    3. Každý píšeme recenze/články podle sebe, to samé platí o tom, jak kdo knihu vnímá a bere si z ní informace. Kdo by si po tomto knihu přečetl bylo by to pro něho příjemné zpestření a možná i překvapení (i když ke Claire léčitelství (medicína) patří už od prvních stránek). Jak už jsem říkala, neprozrazuji vše a píšu tak, jak chci.

      Vymazat

Jsem ráda, že jste si udělali čas na komentář. Děkuji.