Sova | Samuel Bjork | Recenze

- 13:30:00

Občas mě přepadne takový zvláštní pocit, díky kterému vím, že se mi daná kniha bude určitě líbit, přičemž jsem si ji ani nestihla pořídit a vůbec jsem nezkoumala její anotaci. Takovou moc má nade mnou Samuel Bjork, který ji získal svou první knihou V lese visí anděl a zároveň prvním dílem série Holger Munch. Poněvadž se mi jeho prvotina velice líbila, bez váhání jsem se pustila do čtení druhého dílu Sova
Společně s Holgerem a Miou náš čeká další napínavé dobrodružství s velmi dobře ukrytou zápletkou. Čtenáře bude stát spoustu sil její objevení, možná se mu ani nepodaří chytit vraha dříve než hlavní detektivní dvojici. Mia Mesíční paprsek se od posledního případu, zvaného V lese visí anděl, ani trošku nevrátila do svého šťastného života, který vedla před smrtí svého sesterského dvojčete. Spíše naopak... Bydlí mezi krabicemi, jejichž obsah není schopná vybalit, tráví každou volnou hodinu v baru u sklenice piva a velkého panáku Jägermeistera, dokonce se rozhodne ke konečnému kroku k sebevraždě, ze kterého ji již podruhé nevědomky zachrání starý dobrý Holger. Naopak o Holgerovi a jeho osobním životě se toho v příběhu vypráví jen zřídka, nejspíš bylo vše podstatné prozrazeno v první díle, i když pamatujete si na jeho dceru Miriam? Tak se nechte překvapit. Můj názor na bláznivou Miu se vůbec nezměnil, Mia se mi nezamlouvá, protiví se mi a představa, že ji její kolegové mají za výjimečnou a geniální mi připadá přitažená za vlasy. Na druhou stranu by bez ní byla kniha nudná a Holger by neměl žádný ženský protějšek, jenž ho obdivuje a zároveň přivádí k zoufalství. Přesně to je jeden z důvodů, proč obě knihy Samuela Bjorka natolik zbožňuji.  

Je neuvěřitelné, jakým způsobem si dokáže kniha čtenáře omotat kolem prstu a nutit ho číst stále dál a dál, přičemž tempo vyšetřování uvízne prakticky hned na začátku v mrtvém bodě. Může za to právě pesimistická Miina povaha, která všechny ostatní kolegy stahuje dolů? Ano i ne, podstatné je, že tým stojí tváří v tvář složitému případu. Musejí za každou cenu zjistit, co se stalo nalezené mrtvé dívce, kterou vlastně vůbec nikdo nehledal a nikomu nechyběla. Jak je to vůbec možné? Mrtvola mladého děvčete hned na pouhý pohled na něco ukazuje, leží nahá uprostřed pentagramu vystlaného sovím peřím, vyhublá na kost a ztracená v lese. Nalezením této chuděrky zlo rozhodně nekončí, teprve se pomalu probouzí a číhá na své další oběti. Mia a Holger bojují s časem, hledají vraha, pátrají po každé stopě, která by jim mohla pomoci. Čemu, ale opravdu nerozumí je obsah dívčina žaludku, proč v sobě měla pouze psí granule? 

Samuel Bjork ani v případě Sovy nepolevil a dal do jejího vyprávění vše, co musí mít každá správná severská detektivka. Možná se trošku přepočítal a naservíroval nám hned několik zničených duší, pomatených jedinců a lidí, kteří mají ve skříni obrovského kostlivce...ale kdo nemá, že? Čtenáře rozhodně čeká napínavá jízda, čtyři sta stran mu bude připadat ve finále strašně málo a bude mu líto, že už je pachatel dopaden. 

"Sova: Většina sov jsou samostatně žijící noční živočichové s řadou adaptací, které jim umožňují lovit za tmy."

Anita

Anotace:
V lese kousek od Osla je v podivném hnízdě ze sovího peří nalezeno tělo sedmnáctileté dívky, jež se před tím ztratila z domova pro problémovou mládež. Případem se začne zabývat zkušení detektiv Holger Munch se svým týmem. Vyšetřování pro nedostatek stop začíná váznout na mrtvém bodě, ale pak IT odborníkovi z oddělení vražd záhadný hecker pošle nahrávku, jež odhalí znepokojivé podrobnosti o osudu zabité dívky; ve filmu se na okraji mihne silueta vraha převlečeného za sovu, nočního dravce symbolizujícího smrt... A pátrání se roztočí na plné obrátky. Sova opět přináší promyšlenou, napínavou zápletku a proniká hluboko pod povrch lidské mysle stejně jako první Bjorkův román V lese visí anděl. Zároveň se v ní noříme hlouběji do soukromí detektivů Holgera Muncha a Mii Krügerové, které se díky veleúspěšnému prvnímu dílu řady již oblíbili čtenáři ve spoustě zemí. Spolu s tím, jak se snaží co nejrychleji rozlousknout zapeklitý případ a zastavit brutálního vraha, se oba vyšetřovatelé musí porovnat i s řadou výzev, které před ně staví jejich osobní životy. 
Název: Sova
Autor: Samuel Bjork
Nejnovější vydání: Plus - 2016 (ČR)
Originální název: Uglen
ISBN: 978-80-259-0560-9
Počet stránek: 400
Překlad: Eva Dohnálková
Vazba knihy: brožovaná

Hodnocení na databázi knih: 83%
Hodnocení na ČBDB: 82%

Nezapomeňte začít prvním dílem série Holger Munch s názvem V lese visí anděl.

Další oblíbené články

2 komentářů

  1. Knížka trpělivě čeká v mé knihovně, až si ji přečtu :D Snad to bude brzy. První díl se mi líbil, až na pár drobností a druhý podle tvé recenze vypadá, že bude taky stát za to. Takže díky za navnazení :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Četla jsem na Sovu i poměrně dost negativních komentářů a vůbec nevím, proč se někomu nelíbila. :D
      Mně zase trvalo, než jsem si jí konečně objednala, ale její přečtení mi zabralo pár hodin, nemohla jsem jí odložit. :)

      Vymazat

Jsem ráda, že jste si udělali čas na komentář. Děkuji.