Sněženky | A. D. Miller | Recenze

- 15:28:00

Krásná kvetoucí cibulnatá rostlina se sněhově bílými kvítky. To si určitě představíte pod slovem sněženka. Ovšem, kdybyste byli v Rusku vysvětlili byste si to úplně jinak. Podle moskevského slangu je totiž sněženka mrtvola, ukrytá nebo pohřbená pod sněhem, která se objeví až při jarním tání. Mrazivé...
Mladý britský právník Nicholas, oslovovaný též jako Kolja, je hlavním hrdinou tohoto prozaického debutu britského spisovatele A. D. Millera, který při psaní Sněženek využil své zkušenosti a osobních zážitků v Moskvě. Příběh je nám vyprávěn z pohledu Nicholase, který celou knihu píše v podobě dopisu, přiznání, pro svou manželku, je to tedy pohled do Nichalasovi ruské minulosti. Kniha nám ukáže vzhled postkomunistické Moskvy, život obyvatel z různých společenských vrstev, jejich naivitu a podivnou morálku v přímém střetu s pokřivenou skutečností. Sněženky se můžou jevit jako tenké čtení na volný víkend, ale opak je pravdou, mezi těmi několika málo stránkami se skrývá dlouhý a vážný příběh.

Jednoho běžného ruského dne v metru, je Nicholas svědkem zločinu. A sice, jistý chlapík ukradne dvěma mladým hezkým slečnám kabelku. Nicholas neváhá a okamžitě zareaguje, chlapíka zneškodní a lup vrátí své majitelce, samozřejmě se mu děvčata zalíbí, okouzlí ho a on se s nimi seznámí. Krásky v mini sukních, vysokých kozačkách a svůdném stylu ruských holek, se mu představí jako sestry Máša a mladší Káťa. Během rozhovoru, složeného zejména ze zdvořilostních frází o Rusku, se Nicholas, ať si to uvědomuje nebo ne, zamiluje do Máši. Povede se mu získat její telefonní číslo a nám je tak jasné, že se určitě neviděli naposledy. 

Nicholas se s holkami schází i nadále, zve je na večeře a dalo by se říci, že ihned po prvním rande, i když na něm byla přítomna i Káťa, začne Nicholas s Mášou chodit. Nebo si to alespoň myslí. Dívky samozřejmě již od první schůzky vědí, že "jejich" Kolja je britský právník. Po nějaké době, mu představí svou tetičku, Koljovi se stará ruská dáma zalíbí a začne jí mít svým způsobem rád, jako by to byla jeho vlastní teta. Netrvá tedy dlouho a Koljovi je představena nová situace. Tetička se chystá vyměnit svůj stávající cenný byt v centru Moskvy za nový, právě stavěný byt na jejím úplném kraji s lesem a zamrzlým rybníkem a ničím nerušeným klidem. 

Nicholas během svého stýkání s Mášou a Káťou se samozřejmě věnuje i své práci, řeší obrovskou půjčku ropovodné společnosti na severu Ruska. A do toho tetičce slíbí, že se postará o všechny právní dokumenty, které budou potřeba pro úspěšnou výměnu zmiňovaných dvou bytů. Láskou a tak trochu i dařících se pracovních obchodů si Kolja nevšímá postupně se vyjevujících drobností, které sice na první pohled působí nevinně a v pořádku, ale je v nich ukryta obrovská hrozba...

Během čtení se nám představí i Koljův soused, kterému se ztratil ze dne na den jeho hodně dobrý kamarád a neustále se Kolji vyptává, jestli o něm něco neslyšel nebo mu nemohl něco zjistit. Nicholas si žije svůj "šťastný" život, který se zdá být až příliš báječný na to, že je v Rusku. Proto netrvá dlouho a Nicholasovi začně postupně všechno docházet, bohužel až příliš pomalu... Stejně tak, jako se pomaloučku vytrácí hromady sněhu z moskevských ulic a po více jak půl roce odkryjí své velké tajemství, protože ve sněhu se dá ukrýt klidně i celé auto, aniž by si ho náhodný pozorovatel za celou zimu všiml. 

Koljovi se tak doslova hroutí svět, ze všech front na něho útočí faleš a přetvářka. Vše, co udělal za dobrým úmyslem je vlastně podvod a Kolja se tak dostává do pochmurné situace. V závěru knihy věříme celé té nostalgii a jsme ohromeni vším, co jsou někteří lidé ochotni udělat pro své blaho. V Rusku jdou lidé za svým štěstím i přes mrtvoly.
Přes pomalejší a nezajímavě se rozvíjející příběh se na konci Sněženky předvedou v plné parádě. Sněženky v nás probudí podivné šimrání, jakousi hořkosladkou atmosféru. 

Vlastně ani nedovedu říct, jestli se mi kniha líbila nebo nelíbila. Je to svým způsobem něco úplně jiného, než příběhy, které jsem doteď četla. Sněženky ve mě zanechaly zvláštní pocit, kterého se budu ještě dlouho zbavovat. 

Anita

Anotace:
Britský právník Nicholas vzpomíná na svou "poslední zimu v Rusku": na pracovní problémy, které musel řešit při přípravě stavby nového ropovodu, ale především na osudové setkání se dvěma sestrami, Mášou a Káťou. Jejich teta disponuje rozlehlým bytem v centru Moskvy, a tak se Nicholas, zamilován do Máši, rozhodne pomoci s přípravou dokumentů potřebných k výměně nemovitosti. Nevšímá si postupně se vyjevujících nesrovnalostí - drobností, které na první pohled působí nevinně, ale skrývají velikou hrozbu...
Název: Sněženky
Autor: A. D. Miller
Nejnovější vydání: Knižní klub - 2011 (ČR)
Originální název: Snowdrops
ISBN: 978-80-242-2892-1
Počet stránek: 192
Překlad: Ivana Štěpánková
Vazba knihy: brožovaná s přebalem

Hodnocení na databázi knih: 56%
Hodnocení na ČBDB: 60%

Další oblíbené články

5 komentářů

  1. pekná recenzia, knižka vyzerá skutočne zaujímavo, ale zrejme by som z nej mala tiež zmiešané pocity ako ty ;)

    Sabi z blogu Beautiful savage

    OdpovědětVymazat
  2. Musím říct, že v obchodě bych se u ní možná nezastavila, ale Tvá recenze je skvělá, hodně zajímavý příběh a knihu si chci pořídit! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za milý komentář a přeji hezké čtení. :)

      Vymazat
  3. Narazil jsem na tuto úvěrovou společnost na Googlu a kontaktoval jsem e-mail, který jsem viděl, a najednou jsem byl schválen úvěr ve výši 2 000 000 USDD, takže jsem nikdy nevěřil, že to všechno může fungovat, dokud mi nebudou připsány 2 000 000 USDUSD poradím každému, kdo to potřebuje půjčky na kontaktování této úvěrové společnosti za účelem získání půjčky, jedná se o e-mail společnosti: Mrfrankpoterloanoffer@gmail.com

    OdpovědětVymazat

Jsem ráda, že jste si udělali čas na komentář. Děkuji.