Zabiják | Émile Zola | Recenze

- 12:00:00

Zabiják je na mém žebříčku oblíbenosti hodně vysoko a to už po několik let. Poprvé jsem se s ním seznámila během tvorby seznamu k maturitní četbě. Což je již něco kolem čtyř roků. Za tu dobu jsem ho četla několikrát. Tenhle naturalistický román je totiž dílo, které mi vždy má co dát a je jedno po kolikáté ho čtu. Nehledě na to, že jsem si během středoškolské etapy myslela, že je to detektivka. Naštěstí není a jsem ráda za svou tehdejší tupost, protože jinak bych po této knize před maturitou nesáhla.
Tento román s velice jednoduchým a snadno reálným příběhem nám bude postupně pomaloučku otevírat oči. Jestli vám jeho téma nebude ukradené donutí vás se nad tím zamyslet. Příběh je sice z druhé poloviny devatenáctého století, ale je jedním z těch, které se ve vašem okolí neustále odehrávají a jsou stále aktuální, ať už si jich všímáte nebo ne.
V hlavní roli čekejte alkohol a jeho vliv na člověka, po psychické i fyzické stránce, peníze se tu střetnou s chudobou a většina postav jsou chudí ubožáci se smutným osudem a "prázdnou duší". Jestli stále netušíte kdo je oním Zabijákem jako já před několika lety, tak vám můžu slavnostně oznámit, že po přečtení knihy vám to bude úplně jasné.

Nechystám se vám tu rozepisovat děj, protože Zabiják, jak už jsem prozradila, má velice jednoduchou "zápletku" a snadno se čte. Trošku vám můžou, stejně jako mně, dělat problémy francouzské názvy a jména, ale na to si po chvilce zvyknete. Určitě knihu neodkládejte jen kvůli tomu, že nemáte rádi francouzštinu a Paříž, kde se děj odehrává. Existuje několik vydání, která jsou aktuálně v prodeji, ale co jsem tak měla příležitost nahlédnout, kniha je to poměrně malá, štíhlá moc není a její písmenka jsou o zvyku. To vás ale stejně nesmí odradit od čtení, opravdu to stojí za to.

Z čeho mě pálily oči a chtělo se mi brečet (a to nejsem žádná citlivka) je/byl osud hlavní ženské postavy Gervaisy. Této dívce/dámě byl sestaven tak krutý osud, že kdyby věděla, že se jedná jen o knihu, určitě by to zabalila a nastěhovala se do jiného veselejšího a šťastnějšího románu. Gervaisa se mi zdála strašně příjemná a sympatická dívka/matka, která měla svého milého a čekalo je stěhování do Paříže. Kdo by tohle nechtěl. Co se ale dělo potom vám neřeknu, prozradím jen, nečekejte fanfáry a poklidný život v krásné a čisté Paříži. Ono to bude všechno jinak. Zrada milého, růst dětí, setkání s novým manželem, bydlení, práce, úraz, další muž, další dítě, další starost, chudoba, hrůza... Dobře, tak jsem to prokecla, ale není to nic, co se nedozvíte v anotacích na knihu.

A nebojte se, i přesto, že jsem vám tu všechno sepsala vás toho čeká ještě spousta, protože osud našich postav bude krutý a to jsem k tomu nepřilila alkohol, který protéká celým dějem a objevuje se na každém rohu a v každé rodině.

Zabiják je opravdu Zabiják, ale rozhodně vám nezabije čas, který nad ním strávíte, naopak budete rádi, že se k vám dostal. Hodnotím ho hodně kladně a rozhodně jsem ho nečetla naposledy, stejně jako jeho "pokračování" Nanu, nejmladší dceru Gervaisy.

Anita

Anotace:
Naturalistický román, který pojednává o Gervaise, venkovské dívce, která se spolu s dětmi přestěhuje do Paříže spolu se svým druhem Lantierem. Gervaisa pracuje jako pradlena a začíná se o ní ucházet klempířský dělník Coupeau, kterého si vezme za muže. Později si otevře prádelnu a narodí se jí dcera Nana. Zvrat nastane v okamžiku, kdy Coupeau spadne ze střechy a je dlouho upoután na lůžko. Coupeau si zvykne na nicnedělání a začne pít. Zpočátku chodí na skleničku s přátelí, později pije víc a víc...
Název: Zabiják
Originální název: L' Asommoir
Autor: Émile Zola
Nejnovější vydání: Levné knihy - 2002 (ČR)
ISBN: 80-7309-074-0
Počet stránek: 528
Překlad: Luděk Kárl
Vazba knihy: vázaná 

Hodnocení na databázi knih: 88%
Hodnocení na databázi ČBDB: 88%

Další oblíbené články

3 komentářů

  1. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Knižku jsem četla na střední a musím se přiznat, že se mi doopravdy líbila. A hodně lidí v mém okolí mě od Zabijáka odrazovalo, že se přes ty stránky nemohli prokousat... No, jak říkám, mně se líbil :)

      Vymazat
    2. To je přesně ono, kniha působí strašně děsivě, ale přitom je na čtení jednoduchá a má "krásný" příběh. :)
      Teď si jí k maturitě vybral brácha, tak jsem zvědavá co na ní řekne, ať mám taky pohled z té "pánské" strany. :D
      A četla jsi už Nanu? :)

      Vymazat

Jsem ráda, že jste si udělali čas na komentář. Děkuji.