Chlapec na vrcholu hory | John Boyne | Recenze

- 19:11:00

Krutost druhé světové války mi přiblížilo vyprávění malého německého chlapce Bruna v knize Chlapec v pruhovaném pyžamu, že mi po dočtení nezůstaly oči suché, to snad nemusím psát. Úžasný irský spisovatel John Boyne se rozhodl, že mi ještě jednou poškádlí city, a tak vyšla další skvělá kniha Chlapec na vrcholu hory. Pokud jsem si myslela, že příběh Bruna a jeho kamaráda Šmuela už nemůžu prožít znovu, mýlila jsem se....
Nemyslete si, že Chlapec na vrcholu hory je druhé pokračování Chlapce v pruhovaném pyžamu. Ne, tak to opravdu není. Každý chlapec je jedinečný, na jiném místě, ale mají něco společného, a to něco je ukryto za obrovskou oponou drsnosti druhé světové války. 

Dvousetstránková kniha vyprávěná v er-formě nám představí neskutečný životní příběh malého francouzského chlapce Pierrota. Rozhodně není jediný, komu se svět během dne otočil vzhůru nohama a vyklepal ze svých temných spár jen to nejhorší. Pierrot přijde o svou rodinu a ocitne se v sirotčinci. Ovšem, zde kapitoly nekončí a teprve teď přichází ta největší lekce. Jak se francouzský sirotek dostane do sídla samotného Adolfa Hitlera? Pierrotovi se na chviličku otevřou zadní vrátka a čtenář dostává stejně jako chlapec naději na lepší příběh. Ale, co bude následovat?

Má chlapec šanci na lepší život v sídle Berghof? Zachránila ho jeho poslední příbuzná? Jak se s jeho nastěhováním vypořádá Hitler, který prý nemá děti v lásce. Povede se Pierrotovi získat jeho pozornost a "lásku"? Jak je vůbec možné, že se tento chlapec dostane až na vrchol hory, když vůbec nesplňuje požadavky "čisté rasy"? Otázek před čtením, během čtení a i po dočtení knihy bude mít čtenář nespočet. Já sama jsem nevěděla co si mám o příběhu vlastně myslet. Jeho čtení bylo díky použitému stylu velice jednoduché, ale zároveň skrývalo něco složitého. Něco, co se do mě zakouslo na hodně dlouho a vlastně i teď, po dočtení knihy, musím na Pierrota, a nejen jeho, myslet. 
Zhruba tři čtvrtiny knihy jsem vlastně nevěděla, jestli jsem udělala dobře, že jsem si knihu koupila a rozhodla se jí přečíst. Zatím jsem všem přitakávala, jak je Chlapec v pruhovaném pyžamu nepřekonatelný. V málo příbězích je hlavní hrdina čtenáři znechucen a vybarven temnými barvami, máte ho pak chuť poslat do vyhnanství a zamknout dveře na petlici. Pierrot byl takový, neměla jsem ho ráda. A to i přesto, čím vším si v životě prošel. Jenže pak přišel konec knihy a já jsem to všechno začala chápat. Styděla jsem se, za své myšlenky a ublížení chlapci, který během otáčení stránek vyrostl v mladého hocha. Protože oběť v tomto příběhu není ten, kdo zemřel krutou rukou, ale ten, kdo nerozuměl...

Kniha nepřináší zbytečné odbočky a vyprávění, které ve finále nic neznamená. Dozvíte se pouze to, co se dozvědět potřebujete. Nehledejte zde učebnici dějepisu či detaily druhé světové války. Hledejte zde poučení, jednoduchý příběh a obrovského brouka, kterého vám zanechá v hlavě ještě hodně dlouho.

Doporučuji všem, kterým se líbil Chlapec v pruhovaném pyžamu a doporučuji všem ostatním.

Anita
Anotace:
Když osud malému Pařížanovi Pierrotovi určí, že bude žít u tety na vrcholu hory, nemá chlapec ještě ponětí, kam se svět řítí. Jenže píše se rok 1935 a tajuplný dům, kde teta pracuje jako hospodyně, je zlověstný Berghof, horské sídlo Adolfa Hitlera. Vůdce si vezme Pierrota pod svá ochranná křídla a uvrhne ho do neznámého nebezpečného světa moci, tajemství a úkladů - a chlapec si bude muset zvolit, na kterou stranu se přidá.
Název: Chlapec na vrcholu hory
Originální název:  The Boy at the Top of the Mountain
Autor: John Boyne
Nejnovější vydání: Slovart - 2017 (ČR)
ISBN: 978-80-7529-394-7
Počet stránek: 240
Překlad: Petr Štádler
Vazba knihy: vázaná

Hodnocení na databázi knih: 86%
Hodnocení na CBDB: 73%

Další oblíbené články

6 komentářů

  1. Děkuju za tip, dávám do sekce "chci si přečíst"
    Chlapce v pruhovaném pyžamu jsem viděla pouze zfilmovaného, ale určitě mne nenechal lhostejnou k tomuto tématu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U Chlapce v pruhovaném pyžamu jsem nejdřív viděla film a až potom jsem si přečetla knížku a musím říct, že mi toto pořadí vůbec nevadilo. Líbily se mi obě varianty a doufám, že Chlapce na vrcholu hory také tak zpracují do filmové podoby. :)

      Vymazat
  2. Chlapce v pruhovaném pyžamu jsem ještě nečetla, ale po téhle recenzi to budu muset upřednostnit. Přečíst si obě dvě knihy a nechat se tím vším unést. Parádní recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. Určitě nebudeš zklamaná.
      Já už mám na seznamu další knížku od J.B., a sice V tom domě straší. Tak jsem na ní moc zvědavá a snad si jí pořídím co nejdřív. :)

      Vymazat
  3. Taky už jsem si ji koupila!
    Takže díky za super rezenci, určitě se na tohohle "druhého" chlapce brzy také vrhnu ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to si ráda přečtu recenzi a pohled dalšího čtenáře na dílo. :)

      Vymazat

Jsem ráda, že jste si udělali čas na komentář. Děkuji.